Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро решение е третият мандат да бъде връчен на ДБ"

Радан Кънев: Намираме се извън рамките на демокрацията и в ситуация на узаконена диктатура

"Вариант е управление, което разчита на мнозинство, без да има коалиционно споразумение"

Снимка: БГНЕС

"Има ли България нужда от правителство в рамките на 48-ия парламент, или е по-добре да се премине към предсрочни избори? Това е по-важният въпрос. Затъването в спирала от предсрочни избори, в серия от разпускания на парламенти, в създаване на нови нефункционални парламенти, в превръщането на парламентите в предизборна трибуна - това е опасно за България". 

Това каза пред БНР евродепутатът Радан Кънев. 

И определи конституционната ситуация в момента като странна:  

"Ние се намираме извън рамките на демокрацията и в ситуация на узаконена диктатура. Имаме правителство, което не е избрано от парламента, правителство, което не е отчетно пред Народното събрание. Това не демокрация. В тази ситуация въпросът е политическите сили, избрани в парламента, дали са склонни на нов цикъл на задълбочаване на тази криза". 

В предаването "Хоризонт за вас" евродепутатът подчерта, че за страната ни е важен въпросът за Шенген, защото разделянето на България от Румъния в зоната за свободно движение и споделеното пространство за обща сигурност в Европа, прокарването на граница по река Дунав, е максимален стратегически риск за България, за икономиката и за националната ни сигурност

"Политиците имат отговорност да гледат стратегически, а не да отговарят на болката на деня, защото това се нарича популизъм. Популизмът е част от политиката, но не трябва да я изчерпва... Икономическите проблеми се решават със силна икономика. Една държава, която остане изолирана в рамките на Европейския съюз, най-вероятно няма да има силна икономика". 

Според Кънев добро решение е третият мандат да бъде връчен на ДБ, които да направят опит да получат подкрепата на ПП и ГЕРБ, което означава стабилно мнозинство за избор на правителство. 

"Дали слагаме термина технически, програмен, експертен кабинет, това няма значение. Политическите формули за изграждане на едно правителство са безкрайни - има еднопартиен кабинет, начело с лидера на партия, която има мнозинство; видове и баланси в коалиционно правителство; управление на малцинството, което търси подкрепа за всеки свой законопроект; управление, което разчита на мнозинство при гласуванията в парламента, без да има коалиционно споразумение - което предложи Христо Иванов и е най-добрият вариант към момента". 

Той допълни, че БСП и "Възраждане" са в тежка изолация по основните принципи на външната политика и сигурността на страната по време на руската агресия в Украйна

"Затова връчване на третия мандат на БСП би било съмнително от конституционна гледна точка директно заявление на президента, че иска предсрочни избори и да назначава нов служебен кабинет, защото му се е усладила безконтролната власт. Но ще е и демонстрация, че България е изолирана от общата политика по въпроса на защитата на независимостта на Украйна. Вече имаме немалко проблема в това отношение, причинени от държавния глава и от неговите служебни кабинети". 

Евродепутатът посочи непрекъснатата предизборна кампания, в която се намира страната ни през последните повече от две години, а това налага безкрайни ограничения върху политическата смелост и политическата отговорност на политиците, тъй като в предизборна кампания не се вземат тежки решения.  

Интервюто на Даниела Големинова с Радан Кънев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киев

Руски дрон удари жилищна сграда в Киев и предизвика пожар на последните етажи

Руски дрон удари многоетажна жилищна сграда в украинската столица Киев в петък вечерта, предизвиквайки пожар в последните етажи на сградата, казаха представители на украинската столица, предаде Ройтерс. "Последните етажи горят във висока сграда в квартал Соломянски, ударена от вражески дрон", написа кметът Виталий Кличко в приложението за..

публикувано на 25.10.24 в 22:20
Снимката е илюстративна

Огнище на птичи грип в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвяват 350 хил. птици

Огнище на птичи грип е регистрирано в голяма птицеферма в ямболското село Болярско, умъртвени ще бъдат около 350 хил. птици. В 10-километровата наблюдавана зона попадат град Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево, Бояджик, Роза и Гълъбинци, сливенските села Чокоба, Скобелево и Бозаджии. В региона се проследява..

публикувано на 25.10.24 в 22:10

Осъдиха двама, нападнали TB екип на Валя Ахчиева в Дупница

Районният съд в Дупница постанови условна присъда за двама мъже, нападнали ТВ екипа на Валя Ахчиева в Дупница. Те ще платят и разноските по делото. Решението не е окончателно. Случаят е от 7 юни тази година журналистката и оператор влезли в частната болница в Дупница, за да съберат информация по издадения смъртен акт на единия от братя..

публикувано на 25.10.24 в 21:54

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката

Гръцките моряци прекратиха предсрочно стачката. Пуснаха движението на фериботи и товарни кораби. След почти четири дни на протести синдикатът на пристанищните работници и моряците се споразумя с правителството. На среща с министъра на търговския флот Стилианидис двете страни се договориха за увеличение на заплатата на моряците. Въвеждат се..

публикувано на 25.10.24 в 20:22
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен отказа да се срещне с премиера на Сърбия Милош Вучевич

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отказала да се срещне с министър-председателя на Сърбия Милош Вучевич заради заявените намерения на сръбския лидер за икономическо сближение с Русия. Това обясни постоянният представител на евросъюза в Белград Еманюел Жофре, цитиран от агенция Франс прес Малко преди предварително..

публикувано на 25.10.24 в 20:17

ЕК преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на средносрочния фискално-структурен план

Европейската комисия преговаря с България за удължаване на крайния срок за предаване на националния средносрочен фискално-структурен план, каза нейната говорителка Верле Нойц. Крайният срок за всички страни-членки бе 20 септември, но се допуска отлагане в разумни срокове, уточни тя. Досега плановете си са изпратили 18 от общо 27 държави от..

публикувано на 25.10.24 в 19:50

Сандвичи или пари до 15 лв. на ръка за членовете на СИК в Кюстендилско от партийните централи

Сандвичи в плик или пари до 15 лева на ръка получават членовете на СИК в Кюстендилско, казаха от местните партийни щабове. Това се прави с партийни пари   и е извън хонорарите, които те получават след изборите по бюджета, поясниха активисти. В един от партийните щабове казаха, че приготвят сандвичи в плик с цена до 5 лева и бутилка   с..

публикувано на 25.10.24 в 19:41