Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български политици настояват за "европейски" отговор на проблемите с РСМ

Снимка: БНР, архив

Представители на различни политически сили поискаха общоевропейска позиция по случаите на насилие срещу българи в Република Северна Македония (РСМ).

РСМ има проблем с целия ЕС, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. По думите му трябва цялата европейска общност да защити правата на българите в Северна Македония.

"За първи път македонският външен министър дойде в България и се извини за това, което се случва в Македония. В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а това е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на ЕС и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там.

Както знаете Македония не е започнала присъединителния процес, и няма да го започне, докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са напълно защитени в Македония".

Северна Македония трябва да зачита човешките права, необходимо е всеобхватно разследване с бития българин, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Бих казала, че въпреки че Народното събрание взе решение да отвори на практика пътя на Северна Македония към европейско членство, ние много държим те да следват всички критерии, които са заложени в онзи проект на решение – на първо място зачитане на човешките права.

Само преди няколко дни наш сънародник беше пребит жестоко и ние ще държим да получим отговори след всеобхватно и пълно разследване в Северна Македония".

Събитията от последните дни потвърждават позицията на БСП да не се подкрепя РСМ за членство в ЕС. БСП настояват за защита правата на хората с българско самосъзнание в РСМ. Случаят с пребития Християн Пендиков да стане достояние на целия Европейски съюз, призова Кристиан Вигенин.

"Мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание. Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония първо за противодействие на езика на омразата в Република Северна Македония, за защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от Европейския съюз за стриктно изпълнение на поетите от Република Северна Македония ангажименти както пред България, така и пред Европейския съюз".

"Възраждане" настоява да бъде наложено вето на РСМ за влизане в ЕС след случая с пребития секретар на българския културен център в Охрид. Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че има информация, че председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е свързан с нападението над Пендиков.

"Предупреждавахме миналата година за това, че ако се вдигне ветото безотговорно, под чужд натиск, ще имаме сериозен проблем. Това, което казахме, че ще се случи, за съжаление, се случи. Ние между другото получихме информация, че това, което се е случило в Охрид, до някаква степен е пряко или косвено инспирирано от председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който всъщност е така да се каже основният в момента двигател на антибългарските изстъпления в Македония.

Ако се окаже, че това е вярно, макар че трудно бихме могли да го докажем, съвсем възможно е да се направи нещо подобно. Македония винаги е показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България, е готова да стигне до края. Големият въпрос е докъде може да стигне България".

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44