Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесмен от София е измамен с над 1 милион лева

Измаменият човек е бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути
Снимка: Ройтерс

Бизнесмен от София е измамен с над 1 милион лева. Сумата е превеждана по банкови сметки , в продължение на близо четири месеца с обещанието парите да бъдат инвестирани в криптовалута със сериозна печалба.

Измаменият човек е бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути. Обещанието е било, че парите му ще бъдат инвестирани в криптовалути и ще има сериозна печалба.

В продължение на месеци средствата  са били превеждани по сметки на финансови мулета. Така пострадалият от измамата е загубил над един милион лева.

По случая тече разследване в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Пред БНР началникът на отдел киберпрестъпност в ГДБОП апелира към хората да не се доверяват на подобни платформи.

"Да внимават с кого комуникират, какви свои лични данни предоставят, да не се подмамват от оферти за бързо забогатяване или утрояване на техните финансови средства. Особен индикатор е това, че комуникацията се води в криптирани приложения, които после е изключително сложно за нас, като правоохранителни органи, да намерим хората, които са си чатили с нашата жертва"

Подобни измами се извършват от чужди граждани обясняват от ГДБОП. А парите се изпращат на различни места в света.

"Част от нашите разследвания, а и по данни на наши международни партньори, извършители на подобни инвестиционни измами са от държави в регионите на Близкия изток, или Хонконг, Малайзия, Индонезия и Китай."

От МВР обясняват и схемата на измамниците.

"Българските жертви са разпращали различни суми, от рода на около 20 хиляди лева, на различни банкови сметки в Лондон, Португалия, Полша, Турция, Хонконг и т.н., но накрая техните пари стигат до банкови сметки, контролирани от финансови мулета и други организирани престъпни групи, които изпират тези финансови средства. Хората, които извършват инвестиционната измама са част от една организирана престъпна група, а хората, които изпират парите естествено са в колаборация с първите."

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СИК в София предадоха без напрежение изборните си книжа

Общо 1 140 секционни избирателни комисии в София предадоха изборните книжа и документи в зала "Арена София", където през цялата нощ работят екипите на 23-та и на 25-а районни избирателни комисии. Процесът по предаване на протоколите протече спокойно и без инциденти . Членове на 506 секционни избирателни комисии предаваха изборни книжа в 25-а..

публикувано на 28.10.24 в 06:24
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 28 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма "Хоризонт"; БОТЕВГРАД 5 на честота 95 MHz, ДЕВИН 5 на честота 98.9 MHz, ЕЛЕНА 5 на честота 93.7 MHz, излъчващи програма "Хр...

публикувано на 28.10.24 в 06:00

Планова профилактика на предаватели

На 28 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 28.10.24 в 06:00

При обработени 14% СИК протоколи: 8 формации в 51-ото НС

Осем политически партии и коалиции ще влязат в 51-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 14% от секционните избирателни протоколи. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените в неделя парламентарни избори с 24,03%, следвана от ПП-ДБ с 15,47%, "Възраждане" 13,73%, Алианс..

публикувано на 28.10.24 в 00:32

Започна предаването на протоколите от СИК-овете в Добричко

Започна предаването на протоколите от изборния ден на Секционните избирателни комисии в област Добрич. Избирателната активност в областта е от 32,18%, малко по-висока в сравнение с изборите на 9 юни, когато е била 28,14 на сто. Най-висока е избирателната активност в Община Крушари, а най-ниска в Община Тервел. Председателят на РИК Добрич..

публикувано на 28.10.24 в 00:20
Снимката е илюстративна.

Арести след трагедия в болница в Северен Кипър

Скандал със 7 бебета в болница, едно от които почина, разтърси Северен Кипър в неделя, след като здравните власти направиха официални изявления за случилата се трагедия повече от ден по-рано. Води се полицейско разследване, арестувани са 5 души. Фаталният инцидент е станал в интензивното отделение за лечение на новородени в спешната болница в..

публикувано на 28.10.24 в 00:16
Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: ДПС - Ново начало има солиден купен вот

От това, което видях в екзитполовете, ДПС - Ново начало има солиден купен вот . Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).  "Когато се говори за купен вот, трябва да се проследят резултатите в рисковите секции, в които се смята, че обикновено в тях има купуване - да се види кои партии там ще доминират...

публикувано на 28.10.24 в 00:07