Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хобито никога няма да умре"

Когато всички останали връзки прекъснат, на ход са радиолюбителите

Радиолюбителите у нас са застаряващ, но не и изчезващ вид, твърдят практикуващи

Снимка: Pixabay

Комуникацията по време на криза е важна, но навременната информация още повече. С тази мисъл през 1999-а година група доброволци радиолюбители заминава за Турция. Тогава те помагат за предаването на информация след катастрофално земетресение в северозападна Турция.

Описанието на ситуацията тогава поразително прилича на тази, която от седмица доминира в ефира 20 години по-късно.

Преди почти четвърт век Димитър Димитров и Костадин Евстатиев правят радиомост между хиляди наши изселници в пострадалите райони и техните роднини в България и по света. Двамата са от двете страни на ефира - Костадин в Турция, като част от голямата група радиолюбители, заминала да помага, а Димитър - в Кърджали.

"Тъй като комуникациите бяха прекъснати и нямаше връзка между изселниците, които са пострадали там, и нашенците, които им бяха роднини, приятели, близки", спомнят си те.

А през 1999-та година прекъснати комуникации означавало наистина прекъснати комуникации…

"Всичко беше изпокъсано. Хората прибягнаха до радиостанциите."

Костадин Евстатиев бил радистът на групата. Работата била трудна. Хората на място събирали информацията. После я препредавали.

"Събираха информация на място - за срутени къщи, блокове, загинали хора. Предаваха по адреси. Много радиолюбители се бяха включили от България. Имаше чувство на съпричастност, хората се вълнуваха, радиолюбителите също. Всички бяха готови да помагат. Бяха на дежурство едва ли не, препредаваха си съобщенията. Имам дневник. Всяка работа в ефир се записва в дневник. Но за нас това е вече минало", разказва Димитър Димитров днес.

Радистът Костадин Евстатиев помни и друго - мъката на хората, която при бедствия е една и съща, без значение в кой сезон.

"Пред очите ми са тези картини. Най-трудното беше, когато трябваше да предаваме сведения за загинали. Най-радостното беше, когато предавахме сведения за живи и здрави."

Председателят на Българската федерация на радиолюбителите в България Снимка: Уикипедия

Виктор Ценков твърди, че именно голямото земетресение в Измир провокирало турската държава да създаде мрежа от радиолюбители. Същата мрежа се ползва и сега по местата, прегазени от бедствието, свидетелства той.

"В момента работят доста радиолюбители от Турция. Турските колеги бяха едни от първите на терен, оказали помощ."

Засега българските радиолюбители са само в готовност да помагат на турските им колеги. В България има подобна мрежа от радиолюбители, ретранслатори и най-важното - желание да се поддържа.

"Осъзнават, че от това, което правим ние, не се търси никаква финансова изгода. Защо го правим? Защото ни е в кръвта. За нас това е като призвание."

Българските радиолюбители стоят много добре в Европа, подчертава  председателят на Българската федерация Виктор Ценков.

Радиолюбителството е и скъпо, и евтино хоби, добавя той. По думите му "в нашата страна има и от двата вида".

Радиолюбителите са застаряващ вид, но не и изчезващ, категоричен е Ценков.

"Хобито никога няма да умре."

В това са убедени и Димитър Димитров и Костадин Евстатиев – двама от групата радиолюбители, които помагат за връзката при голямото земетресение преди близо четвърт век.

И Димитър, и Костадин декларират, че докато могат, като радиолюбители винаги ще помогнат в бедствия. Само някой да ги потърси.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50
Пампорово

Как Пампора - Райчо Белев и неговият керван дават името на известния курорт

Пампорово е пълно с туристи , особено в почивните дни. Обичайно продължителността на престоя е дълъг уикенд около 3- 4 дни , една седмица или 10-на дни. Според почиващите на Пампорово курортът е уникален като природни дадености, възможност за почивка, за забавление и на децата . Хората, които от близкия голям град Пловдив са си купили имот на..

публикувано на 19.08.24 в 10:43

Какво е празникът на скромната кухня в Италия - страната, в която храната е нещо свято?

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение.  За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.  Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то..

обновено на 18.08.24 в 22:48

Genre и gender стереотипи и музикалното им преображение

Предаването чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева Снимки от "Варненско лято" : Лора Търколева

публикувано на 14.08.24 в 14:22
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30