Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство прие:

Изменения и допълнения на НПК по дела за престъпления от непълнолетни

Разширяват се правата на непълнолетните участници в наказателния процес и на пострадалите

Снимка: БГНЕС

Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с предимство и при закрити врати от съдии, притежаващи специална подготовка в областта на правата на децата или които имат ефективен достъп до специализирано обучениеСпециална подготовка ще се изисква и от прокурорите и разследващите органи в рамките на досъдебното производство по такива дела. Това предвиждат част от измененията и допълненията на Наказателно-процесуалния кодекс, одобрени от служебното правителство.

Какво се посочва в решението на МС от днешното заседание:

"Задължително ще се изготвя характеристика на непълнолетния обвиняем, за да се установят неговите специфични потребности по отношение на организацията на защитата, продължаване на образованието, обучението и ефективното реинтегриране в обществото. Тя ще се изготвя от инспектор при детска педагогическа стая с участието на непълнолетния, а когато е подходящо и с участието на родител, попечител или друго лице, което по закон полага грижи за обвиняемия, както и други лица, които разполагат с информация за личността му, включително и посочени от него.

На непълнолетния обвиняем се предоставят редица допълнителни права: пълна информация за правата му ще може да получава родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за него; същите лица ще могат да го придружават в съдебните заседания и при извършване на действията по разследването; медицински преглед при задържане; установяване на личностните особености, защита на правото на личен и семеен живот чрез ограничаване на разпространяването на информация.

Регламентира се задължението да се правят звукозапис и видеозапис при разпит на непълнолетен, задържан или обвинен за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 10 г. лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Редуцират се сроковете при задържане на непълнолетен, като е записано, че явяването му пред съда се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 48 ч. за довеждането му. Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от 5 м., ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от 1 г. за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 15 г. лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от 2 м.

Разширява се списъкът с процесуални права на пострадалите, като се добавя правото им да бъдат придружавани в наказателния процес от лице по техен избор. Това право може да бъде ограничено, когато присъствието на избраното лице противоречи на интересите на пострадалия или може да затрудни наказателното производство.

Ограничава се възможността за провеждането на повторен или допълнителен разпит като свидетел, което цели да намали ненужния стрес за пострадалия. Изключение се предвижда единствено при наличие на нови факти, които не са били изяснени при първоначалния разпит на пострадалия.

Създава се нова уредба за „свидетел със специфични нужди от защита“. Тя предвижда разпитът на такъв свидетел да се провежда при вземане на мерки за избягване на контакт с обвиняемия, включително чрез видеоконференция или телефонна конференция. Разпитът ще може да се извършва и в подходящо помещение; в присъствието на педагог или психолог и от един и същи разследващ орган, ако е необходим повторен разпит. В случаите на домашно насилие или на престъпление против половата неприкосновеност по искане на пострадалия разпитът може да се извърши от лице от същия пол.

Предлагат се и изменения в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления. Изцяло нова глава урежда процедурата за извършване на индивидуалната оценка на пострадалите веднага след подаването на сигнала за извършеното престъпление. При оценката се вземат предвид видът и характерът на престъплението и обстоятелствата, свързани с него; видът и степента на претърпените вреди; възрастта, интелектуалното развитие, емоционалната и социалната зрялост и образованието на пострадалия.

Проектозаконът дава възможност на членовете на семейството на пострадалия (съпругът, лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, възходящите, низходящите, братята, сестрите и издържаните от него лица), претърпели имуществени и неимуществени вреди от престъпления от общ характер, също да получат подпомагане.

С проектозакона се въвеждат разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/800 на Европейския парламент и на Съвета относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство и се осигурява пълното въвеждане на изискванията на Директива 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления и за замяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20