Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Снимка: БНР, архив

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 ч. в неделя преместваме стрелките с час напред.

Практиката я има в ЕС от 70-те години на XX век. А Веселин Гавалюгов от Института по метрология обяснява:

"Стрелките трябва да бъдат преместени на всички часовници с 01:00 напред. Това важи за тези страни, които по принцип сменят времето. Има страни, които не го сменят това време - Русия, Турция, Китай. Също е точно тяхното време, правилно измерено с корекции".

Практиката е наследство отпреди повече от век, от зората на индустриалната революция, когато фабриките са се нуждаели от повече слънчеви часове.В съвремието ни Съветът на Европейския съюз все още не се е произнесъл по вече старата вече идея да се премахне прехвърлянето на времето.

Проучвания отпреди пет години показват, че 84% от запитаните през 2018 година от ЕК 4,6 млн. Европейци, казват, че искат да се прекрати смяната на часовото време. В България проучвания са посочвали, че 96 процента от българите искат тази промяна да спре.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:19
Валерия Велева

Валерия Велева: В ДПС ще протекат процеси на разслоение, ще продължат и след изборите

Има огромна вероятност БСП и ДПС да не се явят на изборите с абревеатурата си. ДПС ще бъде в коалиция, но може да бъде нещо друго, а не Движение за права и свободи. Това прогнозира журналистът Валерия Велева в интервю пред БНР. В предаването "12+4" тя коментира процесите в Столетницата и Движението. "Проблемите трябва да ги..

публикувано на 29.08.24 в 13:11

Обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито във Великобритания

Във Великобритания министрите обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито като част от стремежа за постепенно премахване на тютюна. Възможно е тютюнопушенето да бъде забранено в градините и дворовете на кръчми и ресторанти, пред болниците и спортните площадки.  Мерките се предлагат като част от по-строг вариант на законопроекта..

публикувано на 29.08.24 в 13:09
Снимката е илюстративна

София се готви да увеличи туристическия данък

В София се предвижда да бъде увеличен туристическият данък за нощувка на човек, а патентният данък за места за настаняване до 20 стаи да бъде 250 лева. Това ще предложи администрацията за гласуване в Столичния общински съвет. През 2020 г., заради Covid пандемията, патентният данък е бил намален на 25 лева, а към този момент цените на нощувките в..

публикувано на 29.08.24 в 12:50

НСИ: Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на нивата си през следващите три месеца

Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на настоящите си нива през следващите три месеца. Това показва редовната анкета сред предприемачите от сектора, провеждана от Националния статистически институт. Данните показват, че общият показател на бизнес климата се подобрява с половин процент през август спрямо юли...

публикувано на 29.08.24 в 12:26

Борисов: Имахме фантастичен еврокомисар, сега излъчваме най-силния кандидат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза професионалната работа на Илияна Иванова: "Три разговора проведох с нея. Има много основателни лични причини. Може да ми повярвате, че щом се съгласих, са били достатъчно основателни! Имахме един фантастичен еврокомисар и това е мнението и на председателя на Комисията, и на всички колеги там. Затова и..

публикувано на 29.08.24 в 12:17

Пожарът под Черни връх в Рила е овладян в долната част, ситуацията се подобрява

Пожарът под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, е овладян в долната му част, ситуацията вече е по-добра в сравнение с първите дни, казаха от екипите на терена. Около 80 пожарникари, горски работници, военнослужещи, екипи от НП "Рила", доброволци се включени в..

публикувано на 29.08.24 в 12:12