Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП иззе компютър и телефон от тийнейджъра с "бомбите"

| обновено на 01.04.23 в 10:06
Снимка: mvr.bg

17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения със заплахи за поставени бомби в училища в цялата страна. Той е арестуван  от ГДБОП, научи БНР. 
Докато е изпращал  имейлите с него са били още няколко негови съученици. Младежите са казали, че са били подтикнати  от медийни публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 ми март.

От твои източници БНР научи, че при разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март, от личния си телефон, е създал 4 четири пощенски кутии в google, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управление със заплахи за поставени бомби. Докато е извършвал това, с него са били още двама или трима негови съученици. Те били подтикнати от първите публикации на 27 и 28 март със заплашителни имейли, получени в част от училищата в цялата страна. Момчето е обяснило, че е пратило имейлите, защото не му се е ходило на училище.

Пред репортера Николай Христов началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в службата комисар Владимир Димитров обясни, че става дума за хибридна заплаха и реална опасност няма. 

Димитров също обясни, че част от имейлите са били изпратени от ученици.

"В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. В последствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги. В последствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не ми се ходи на училище".

При претърсването са намерени компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийсата районна прокуратура.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33
Доналд Тръмп

Тръмп: Никога няма да се предам!

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след нов опит за убийство. Агенти от тайните служби са стрелял по мъж в близост до голф игрището Trump International.ФБР определя  инцидента край  голф игрището на Тръмп във Флорида като опит за убийство. Тръмп е играел  голф с дългогодишния си приятел и донор Стив Виткоф , когато са се чули..

публикувано на 16.09.24 в 07:17

Милена Минчева: Не е толкова трудно да се преподава на тийнейджъри! Необходимо е отстояване на правилата

"Не е чак толкова трудно да се преподава на тийнейджъри. Зависи от опита на учителя. Работата е много интересна. Поддържа те млад, дава ти различна перспектива" . Това обясни пред БНР Милена Минчева,  28 - годишен учител по български език и литература. Тя е работила три години като журналист, а след това решава, че трябва да стане преподавател. В..

публикувано на 16.09.24 в 06:47
Киър Стармър

Миграцията е основната тема на визитата на Киър Стармър в Италия

Британският премиер Киър Стармър ще бъде днес в Италия за обмен на опит за справяне с миграцията, съобщи Би Би Си. Стармър заяви преди първото си официално посещение в Рим, че е заинтересован да научи повече за схемата на Италия за изпращане на мигранти, спасени в морето, в Албания, за да обработи молбите им за убежище.  Британският лидер трябва да се..

публикувано на 16.09.24 в 05:28

Микроби, устойчиви на антибиотици, оцеляват хиляди километри, пренесени от ветрове

Микроби, които причиняват болести и са устойчиви на антибиотици, могат да преминат хиляди километри, носени от ветрове, установиха за първи път учени . Проучените ветрове са пренасяли изненадващо разнообразие от бактерии и гъбички. Сред тях е имало известни на учените патогени, както и такива с гени за резистентност към множество антибиотици. Някои от..

публикувано на 16.09.24 в 05:24
Джеръми Корбин

Джеръми Корбин ще прави нова лява партия във Великобритания

Във Великобритания Джеръми Корбин, бивш лидер на Лейбъристката партия и предшественик на сегашния премиер Киър Стармър, възнамерява да основе нова лява партия в страната. Джеръми Корбин направи обръщение на специална среща на съмишленици, съобщи „Гардиън“. На нея присъстваха бившият генерален секретар на профъсюза Unite Лен МакКлъски и редица бивши..

публикувано на 16.09.24 в 04:19

Арестуван е заподозреният за опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Доналд Тръмп е в безопасност и добре след инцидента, "който изглежда, че е опит за покушение" срещу бившия президент, обявиха от ФБР. Агент на Сикрет сървис е забелязал оръжие, което приличало на автомат "Калашников", на голф игрището на Тръмп във Флорида. Бил е открит огън срещу заподозрения, който се криел в храстите. Мъжът успял да избяга в черен..

публикувано на 16.09.24 в 04:18