Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господин Динев след Анапурна

Равносметката на алпинист-ветеран след участието му в комерсиална екпедиция

| обновено на 15.05.23 в 09:03
5
Господин Динев
Снимка: Личен архив на Господин Динев



Късно вечерта на 22 април българският алпинист-ветеран Господин Динев се завърна от Хималаите, където направи опит да сбъдне своя над 30-годишна мечта - да изкачи връх Анапурна. През 80-те години на миналия век Динев участва в националната експедиция, която осъществява първото българско изкачване на този връх. Тогава двама от алпинистите - Огнян Стойков и Милен Метков, загиват и това спира останалите.


След дългогодишна подготовка и спестяване на лични средства, миналия месец 64-годишният българин се завърна под Анапурна, където завари истинско стълпотворение от хора - над 50 разрешителни бяха издадени на мераклии от цял свят да изкачат върха, по чиито склонове загиват средно над 30% от опитващите късмета си. Към десетките участници имаше поне още толкова шерпи.

Базов лагер

Оказало се, че фирмата, с която сливенският алпинист се беше отправил към Анапурна, е поискала на място участниците да заплатят за шерп, независимо дали желаят подобна услуга. Това се наложило, тъй като от организационна гледна точка, ползване на парапети, темпо и пр., било по-лесно всички да са с шерпи. Освен това, Динев на място разбрал, че за него няма осигурена палатка (той имаше желание да изкачи върха без шерп и това означаваше да ползва малка палатка, която да носи сам по маршрута).


“Беше моментът, в който трябваше от класически алпинизъм да се премине към комерсиалния”, казва Динев. Той доброволно е участвал в изграждането на парапети и височинни лагери.


“Самият маршрут няколко пъти трябваше да се изгражда. Накрая, когато тръгнахме да щурмуваме, трябваше да изградим и щурмовия лагер. Наложи се два пъти да местим Лагер 3 заради трудните условия по ледника и лавините, които затрупваха парапетите, въжетата трябваше да бъдат възстановявани. Заради сераците се наложи 3 пъти да променим маршрута, да опъваме нови парапети. Стана бавно, което забави самото изкачване и атаката на върха”.

Към Анапурна

Българинът е бил с първия екип, поел нагоре - с шерпите, фиксиращи парапети, и с пакистанския алпинист Саджид Садпара.


“Стана спонтанно. Избрах да бъда в първата група, защото мислех, че така шансовете за изкачването са по-добри. Друг е въпросът, че почти всички бяха с кислородни апарати. Кислородните бутилки бяха изнесени с хеликоптер на 7000 м. За жалост, това е световната тенденция - върховете да се изкачват бързо, с кислород, за да бъде по-сигурен успехът”.


При пристигането си за експедицията участниците са били откарани с хеликоптер директно в Базовия лагер, което скъсява аклиматизацията, особено за желаещите да се изкачват без допълнителен кислород, а изкачващите се с кислородни апарати стават по-уязвими в случай на инцидент и изчерпване на кислорода.


Равносметката накратко: Един загинал от височинна болест - северноирландецът Ноел Хана, един в критично състояние в болница - индиецът Анураг Малу (който беше изваден от дълбока цепнатина, след като прекара 3 денонощия в нея), няколко души, спасени с хеликоптер по склоновете на върха и няколко издирвателни акции.


В началото на атаката шерпът, назначен на Господин Динев, изпуснал раницата с палатката и спалния чувал, това наложило да слязат 1000 метра надолу, за да намерят багажа, без който е нямало как да продължат нагоре. Малко по-късно в участък от маршрута над тях паднала лавина, която блокирала останалите горе.


“Това беше денят, в който трябваше да щурмуваме върха. Имахме за цел първо да стигнем Лагер 4. На парапета шерпът се хвана за въжето, но изпусна раницата. Тогава разумът надделя, защото едва ли щяхме да оцелеем два дни без палатка и спален чувал... Намерихме раницата чак при Лагер 2. Тогава по радиостанцията разбрахме, че хората след нас не могат да слязат, защото е паднала лавина. Трябваше да се организира спасителна акция”.


Така Господин Динев се връща в Базовия лагер и за няколко дни състоянието му се влошава, което налага да отпътува към Катманду, за да бъде прегледан. С това експедицията приключва.


“В комерсиалните експедиции се гони само целта. За мен най-голямото разочарование беше, че дори и с кислороден апарат, никой не е способен да помогне, нито има желание да съдейства на другите. За радост, се запознах с млади и талантливи пакистански алпинисти, които вече са популярни - с тях се организирахме да помогнем на останалите да слязат”.

Със Саджид Садпара

Според Динев световният алпинизъм, рано или късно, ще вземе решение, с което да разграничи класическите изкачвания от комерсиалните.


“Анапурна е много труден връх, но аз съм се влюбил в него още като младеж... Исках в чест на Огнян и Милен (Огнян Стойков и Милен Метков, които загиват под Анапурна през 1989 г., по време на българската национална експедиция - бел.ред.) да направя така, че самият връх да бъде по-близо до нас и да си остане нашият връх... Да помним и да знаем, че български алпинисти са изкачили един сериозен връх самостоятелно - без шерпи, без носачи, без кислородни апарати (по време на експедицията през 1989 г. - бел.ред.)".


Попитан дали би се върнал в Хималаите, Динев отговаря, че това е мечта за всеки алпинист, но "по-важно е българският алпинизъм да се събуди, да подпомагаме младите и да им дадем пример”. 


Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени на БНР от Господин Динев.


---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11