Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От следващата учебна година

Въвеждат часове за военно обучение в 10-и и 11-и клас

Снимка: Pixabay

От следващата учебна година в 10-ти и 11-ти клас ще има военно обучение. Служебният кабинет прие наредбата за обучението. 

Пет учебни часа ще има на година за горните класове. Знанията ще се преподават по време на часа на класа. На теория учениците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, историята, мисии и задачи на военните.

Знанията ще се преподават от военнослужещи или цивилни служители на МО, преминали подготовка за обучение на ученици. Съвсем наскоро военното ведомство уточни, че военното обучение не води до зачисляването на учениците в армията. А знанията не водят до придобиването на военна квалификация, специални умения за боравене с оръжие, бойни припаси, взривни вещества.

На запознаването на учениците с военните въпроси армията разчита да попълни недостига на военни, който според последния доклад за състоянието на отбраната е нараснал до 19,7%. Доброволният резерв е запълнен на 13%. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка край село Долна Вереница. Има задържан по случая При извършване на обход на екип на "Пътна полиция" - Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано, лице източващо гориво от спрял да почива тир.  След като..

публикувано на 12.10.24 в 16:49

Голям протест в Търговище заради загиналия край Попово моторист

Хора от различни части на страната се събраха в Търговище на протест пред сградата на Областната дирекция на МВР, предаде БТА. Недоволството е породено от съмнения на семейството и близки на загинал в началото на април край Попово моторист за начина, по който се разследва случая. Близките подозират, че не става дума за пътнотранспортно..

публикувано на 12.10.24 в 16:49

СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов"

Софийският градски съд остави в ареста шофьора, който е обвинен смъртта на жена при катастрофа на столичния булевард "Владимир Вазов", предаде БТА. В мотивите си магистратите посочиха, че обвиняемият 72-годишен мъж има престъпления, за които е бил реабилитиран. Съдията отбеляза, че реабилитацията заличава правните последици, но не и фактите...

публикувано на 12.10.24 в 16:38

Даниел Панов в Деня на българската община: Имаме нужда от обединение, а не разединение

Националното сдружение на общините в Република България създаде модел, както за взаимно партньорство между своите членове, така и за ефективно сътрудничество с държавни институции и граждански структури. Това заяви в Деня на българската община кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, и призова политиците..

публикувано на 12.10.24 в 16:32
Снимката е илюстративна

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца. 34-годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е..

публикувано на 12.10.24 в 16:25
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха   мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите. Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на..

публикувано на 12.10.24 в 16:18

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"   и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония. Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се..

публикувано на 12.10.24 в 15:29