Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Различните коалиции стават по-малко непрестижни"

Политологът Теодора Йовчева: Задачата е - как да плуваме в басейн, без да се намокрим

"В настоящия парламент ще виждаме плаващи мнозинства"

Снимка: БТА

"Задачата изглежда по следния начин – как да плуваме в басейн, без да се намокрим. Как да съставим правителство в силно фрагментиран парламент, без да си сътрудничим с никого."

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Теодора Йовчева.

Противопоставянето между първите две формации е напълно разбираемо. Отварянето на диалога към другите партии е своеобразна нормализация, посочи тя.

Според нея има противопоставяне, което отива отвъд политиките, но вече е електорално непрестижно да кажеш, че няма да си сътрудничиш с някого, защото имаш различни разбирания за политиката.

Ако доскоро имаше абсолютни червени линии, които отблъскваха гласоподаватели, то избирателите вече се свиха до твърди ядра, до по-дисциплинираните. Различните коалиции стават по-малко непрестижни, отбеляза тя.

Относно проекта за състав на правителство, оповестен от ПП-ДБ политологът допуска "целенасочено да е предложен кабинет с по-ярки лица, за да пренасочат вниманието на ГЕРБ към останалите формации в парламента".

"Кабинетът, който беше предложен от ПП, има характер по-скоро на партиен кабинет. Този кабинет не беше надпартиен. По-скоро говорим за кабинет, който цели да наложи водещи лица от ПП в общественото пространство."

Едната критика към тях е, че са се поддали на натиск и са поели отговорност, която не се очаква от тях. Другата теза е, че с представянето на свой вариант за правителство те са се доказали като градивна сила, която прави възможното да се случи правителство, добави политологът.

"По-скоро ПП гледаше напред във времето, налагаше лица, в чието политическо бъдеще смята да инвестира. Използва го като възможност за реклама."

Ако се търси искрена подкрепа от страна на БСП и останалите формации в парламента, е по-логично да видим технократски състав от правителство, за да се привлече подкрепа на идеологически далечни формации, коментира Теодора Йовчева в предаването "Преди всички" относно първия мандат и ходовете на ГЕРБ.

Каквото и да се случи, в настоящия парламент ще виждаме плаващи мнозинства, смята тя.

ИТН са най-ентусиазираните потенциални получатели на третия мандат, изтъкна още Йовчева. По думите ѝ заради несигурната си политическа съдба те биха положили усилия.

"Българският избирател е един от най-склонните да си сменя предпочитанията. Българите много лесно си сменят предпочитанията между партии, между тотално различни партии. Това означава, че гласуваме на емоционален принцип. Много е спекулативно да се говори какви биха били резултатите (при нов вот скоро – бел. ред). Има спад във вота за всички, исторически, той е видим при ПП и БСП, по-сериозно. Единствените печеливши ще бъдат "Възраждане". "Възраждане" обира вот на бивши избиратели на ПП, на млади хора, които живеят в чужбина. Не съм сигурна този таван колко е висок и колко е нисък и дали привлича само националистически избиратели. Ние смятаме, че привлича само проруски избиратели, но не е точно така. Като цяло системно недоволните отиват при "Възраждане", каза още в анализа си политологът.

Новите избори са най-сигурното нещо, което ни се случва през последните 2 години, обобщи картината Теодора Йовчева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02