Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализация на киноленти, видеокасети, грамофонни плочи от частни колекции, архиви на заводи, рецитали на поети и революционери

Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани по проект на ДА "Архиви"

2
Една от новите машини, с които ще се дигитализират кинолентите със записи на Ванга

Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани в рамките на проект на Държавна агенция „Архиви“ за дигитализация на фондовете. Проектът е съфинансиран по европейска програма.

Записите са от някогашния Институт по сугестология, каза за "Закуска на тревата" директорът на Държавна агенция „Архиви“доц. д-р Михаил Груев:

"Изключително любопитни са тези фонозаписи на баба Ванга, правени от някогашния Институт по сугестология, те се намират при нас. Там има записани нейни сеанси. Някои от тях са слушани, но малка част само...Не са свалени всички, трябва да видим каква част от тях е запазена и какво съдържат...", поясни доц. Груев.
Записите може да станат публични най-рано есента, когато приключва и проектът. От Държавна агенция „Архиви“ отбелязват, че благодарение на проекта вече разполагат с възможност за дигитализиране на киноленти, видеокасети, грамофонни плочи. Те идват предимно от частни колекции, архиви на закрити заводи и кинохроники на държавни учреждения.

"На първо място е възпроизвеждаща техника от ролкови магнетофони, сканираме дори диапозитиви, негативи, стъклени плаки, както се е снимало в началото на 20 век", разказаха пред "Хоризонт" Калоян Малинов, Цветелин Ницов, Галина Стамболиева от отдела, който вече дигитализира картинка и звук.

За Галина и Цветелин работата е интересна и заради друго. И двамата са от поколението, което все пак помнят аудио и видеокасетите. Но не са виждали по-старите носители на информация. Работейки с тях, правят моста и между поколенията казват и двамата. 

"Един от най-ценните записи на VHS касетки е фондът на Ванче Михайлов", споделиха още от отдела по дигитализация. Достъпни за хората ще бъдат и стихове на Веселин Ханчев в негово изпълнение.

Благодарение на частен дарител в Държавна агенция „Архиви“ се намират негативите и броеве от вестници на софийско предприятие, които също ще бъдат сканирани.

Директорът на доц. д-р Михаил Груев допълва, че именно от мултимедийната колекция очаква да излезат и полезни за изследване теми. Но и това ще стане ясно след септември.

Храм-паметникът „Св. Петка Българска” се намира в местността Рупите

От Държавната агенция „Архиви“ посочиха още, че дигитализираните документи, видео и аудио ще бъдат достъпни през т.нар. държавет сървър. Отделно копия се правят и на защитено място, без връзка с интернет.

Общата стойност на проекта е около пет и половина милиона лева. А парите освен за техника са отишли и за обучение на хората. В рамките на проекта има още дейности, които са свързани с консултации, които да доведат до промяна в закона за архивите.

Директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев обяснява, че предстоящите дебати са свързани с промени, които да улеснят държавните учреждения да създават машинночетими документи. Тази задача е важна за архивирането и за обработката, която в последните години се прави основно от изкуствен интелект.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки загинали при ракетната атака над няколко града в Украйна

Най-малко 28 души загинаха в Украйна при масирани руски ракетни удари в светлата част на деня. С минута мълчание в памет на жертвите започна преди малко пресконференцията на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава, където е на кратко посещение преди да се отправи към срещата на върха на НАТО във Вашингтон.  Само в столицата..

публикувано на 08.07.24 в 13:44
Величка Микова

България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС, причината - ниските доходи

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза . Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа..

публикувано на 08.07.24 в 10:23
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43