Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Килиан Мбапе e реализатор №1 във Франция за пети пореден път

Килиан Мбапе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят Килиан Мбапе заяви, че е насочил поглед към рекорда във френската Лига 1 след като оглави голмайсторската класация за пети пореден сезона. Така той изравни постижението на Жан-Пиер Папен.

Мбапе отбеляза 29-ото си попадени в първенството на Франция при домакинската загуба на Пари Сен Жермен с 2:3 от Клермон в последния кръг и спечели приза за голмайстор номер 1.По-рано тази седмица французинът бе обавен и за Най-добър футболист на сезона за четвърти пореден път.

24-годишният Мбапе печели класацията за най-много отбелязани голове в Лига 1 всяка година от трансфера си в Пари Сен Жермен за постоянно през 2018-а, а през сезон 2019/2020 сподели наградата "Златната обувка" с Уисам бен Йедер от Монако.

"Отличието за голмайстор номер 1? Много съм щастлив. Спечелихме първенството, аз съм реализатор и играч номер 1, така че това е страхотно. Това бе моя лична цел и я постигнах. Записах се в историята и съм щастлив. Но все още имам и следващата година, за да победа Папен", коментира Килиан Мбапе, давайки заявка, че ще остане в Пари Сен Жермен, въпреки продължаващия интерес от страна на Реал Мадрид.

Още трима футболисти са печелили "Златната обувка" на френската Лига 1, но Папен е първият играч, който достига до приза в пет поредни години между 1987-а и 1992-а, когато играе за Олимпик Марсилия.

Мбапе има договор с Пари Сен Жермен до 2025 година.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12
5 медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели от Откритото първенство по олимпийско таекуондо на Албания. Християн Георгиев спечели златния медал в категория 54 килограма при младежите след като записа пет победи. По пътя към титлата  състезателят на клуб "Ахил" с треньор Венцислав Соколов се наложи над Себастиян Курвело..

публикувано на 01.10.24 в 08:07
Георги Иванов

Георги Иванов готви чистка сред съдиите

Президентът на БФС Георги Иванов заяви, че след края на есенния полусезон в Първа лига ще има чистка сред елитните рефери. Също се очаква от днес в БФС да  има нови директори. “Беше важно предвид напрежението, което се създаде. Почна да има недоверие в Съдийската комисия, реципрочно в съдиите затова аз трябваше да направя тези промени, да сложа хора,..

публикувано на 01.10.24 в 07:36
Спартак (Вн) спечели в София

Дузпа донесе победата на Спартак (Вн) срещу Септември

Отборът на Спартак (Варна) спечели с 1:0 годтуването си на Септември, в последната среща от 10-ия кръг на футболното ни първенство. Гостите започнаха по-активно а в 5-ата минута Антонио Вутов пропусна да открие резултата, след спасяване на Димитър Шейтанов. Секунди по-късно Митко Митков отговори с удар с левия крак от много далечна дистанция,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна от турнира в Брага

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брага (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Андреев загуби от италианеца Андреа Пелегрино с 3:6, 6:1, 2:6. Срещата продължи близо два часа. 27-годишният Пелегрино е 209-и в света, с шест места пред българския си съперник, стартира по-добре мача и..

публикувано на 30.09.24 в 21:24