Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската национална кухня. Колекцията му според последните справки, съдържа почти 10 000 български печатни издания: 1800 книги, 6000 списания и 1700 вестника.
Освен печатните издания той е събрал десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове, които датират от 1900 год. до днес.
Те съдържат над 10 хиляди рецепти – някои от тях са напълно непознати /Кестенова гора, Гарози – дробчета от скумрии, Таратор от орехи и хляб, Пиле със сос от кръв/, но има и познати рецепти /Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта и др./.
Целта на неговата дейност е да опази кулинарната ни памет и идентичност и да я популяризира.
По тази причина той е преиздал фототипно 12 книги от периода 1927-1939, които са под името „Автентична българска кухня“.
От една година работи по събирането, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат публикувани в кулинарна книга.
"Първата ми книжка в колекцията беше от 1912 г. с почти 350 рецепти в нея и аз бях много впечатлен от нея и тогава всъщност реших да започна да събирам този изчезващ вид, това беше преди 29 години.
Най-старата ми готварска книга е и първата готварска книга, предена на български език у нас през 1870 година от Петко Славейков. В нея 70 на сто от рецептите са преведени от Славейков и са от европейска, американска, ориенталска кухня. Тази книга има 9 фототипни издания.
Днешните ресторанти на много малко места предлагат истинска национална българска кухня, в повече случаи те разбират стара рецепта преди около 40 години, а за мен стара рецепта е на над 80 години", разказа още пред БНР Лесев.
Работи и по откриването на стари български продукти, с които са готвили нашите предшественици.
Един от проектите, по които работи е „Кулинарна карта на България“, в която е събрал 4000 рецепти от различни региони и ги е нанесъл върху електронна карта.
Желанието му е в обозримо бъдеще да създаде „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в 15 тома.
От миналата година нашият гост прави и изложби в различни градове в страната. До този момент е излагал своите книги, както и домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и др. пособия от 20 век в Ямбол и Русе. Изложбата е наречена „Кулинарна история на България” и се стреми да предизвика интереса към забравените традиционни регионални ястия.
Марин Лесев ще награди с книга слушателите на "Нощен Хоризонт", които дадат най-добрите рецепти със сирена в три категории: ястие със сирена, десерт със сирене и автентичен продукт от мляко. Рецептите изпращайте до 01. септември 2023 год. на адрес: gotvarnica@gmail.com. Може да изпращате и рецепти от стари български гозби или десерти. Най-добре да изпратите и снимка на ястието.
Още по темата в звуковия файл.
Един млад човек сбъдва мечтата си да помага и да бъде полезен. 29-годишният Петър Илиев се занимава със спешна медицина на терен и води курсове по първа долекарска помощ. Преди това е практикувал професията си на архитект, но един инцидент го връща към една от детските му мечти - да лекува . След като става свидетел на катастрофа , при която..
Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. "Ваканция в музея, научи българското" ще продължи до 25 юли. Заниманията са за деца от 6 до 12 години. Най-интересното е да готвят родопски ястия, разказва Валентина Василева – директор на музея в Смолян. "Залагаме както на традиционни..
Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В честването се включи и президентът Румен Радев. В общината отбелязват и 80 години от обявяването на селището за град. Към събралото се множество тази вечер президентът Румен Радев се обърна с думите: "Историята помни ентусиазма и..
Може би за социалните служби Асаф Ясур да е инвалид,но той е параолимпийски състезател по таекуондо, двукратен световен шампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион от Париж. Дори в момента е на състезание в Корея - родината на този спорт. На конференция на медицинските сестри и брата на Израел за ролята на медиците в неговия..
С фокус върху паметта, справедливостта и бъдещето Турция отбеляза тази седмица 9 години от неуспешния опит за преврат в страната. Какво е отношението към събитията от 15-и юли 2016 г. близо десетилетие по-късно - можете да чуете в репортажа на специалния пратеник на БНР в Турция Мария Петрова. Това, което можете да чуете в началото на репортажа,..
Какво кара чужденци с различни професии и съдби за учат български език? Как една молдовка сбъдна мечтата на покойните си баща и свекър, които не са успели да целунат българската земя приживе? Защо любимата песен на млад полски славист е “Една българска роза”? Тези лични истории на участници в 48-ия Международен семинар по българистика на..
"Когато снимам, не си гледам фотоапарата. Разчитам на това, което съм заснел. То е усещане – още в момента разбираш, че си направил хубав кадър . Има кадри, които си стоят в главата ми, и чакам с нетърпение момента, в който ще отворя компютъра и ще видя какво съм направил." Това разказа пред БНР авторът на проекта "Хората на София" ("People..
Какво представляваше цензурата по време на социализма и какви размери имаше тя? Следващият разказ е спомен за хлора в Русе, за Радиото, за..
Парламентът въвежда засилен контрол върху цените за 12 месеца - от 8 август 2025 г. до 8 август 2026 г . Промените в Закона за въвеждане на..
" Частична справедливост , макар че е само за 10 месеца. За реабилитиране ще работя отсега нататък – да си върна позициите като гражданин, който не..