Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската национална кухня. Колекцията му според последните справки, съдържа почти 10 000 български печатни издания: 1800 книги, 6000 списания и 1700 вестника.
Освен печатните издания той е събрал десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове, които датират от 1900 год. до днес.
Те съдържат над 10 хиляди рецепти – някои от тях са напълно непознати /Кестенова гора, Гарози – дробчета от скумрии, Таратор от орехи и хляб, Пиле със сос от кръв/, но има и познати рецепти /Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта и др./.
Целта на неговата дейност е да опази кулинарната ни памет и идентичност и да я популяризира.
По тази причина той е преиздал фототипно 12 книги от периода 1927-1939, които са под името „Автентична българска кухня“.
От една година работи по събирането, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат публикувани в кулинарна книга.
"Първата ми книжка в колекцията беше от 1912 г. с почти 350 рецепти в нея и аз бях много впечатлен от нея и тогава всъщност реших да започна да събирам този изчезващ вид, това беше преди 29 години.
Най-старата ми готварска книга е и първата готварска книга, предена на български език у нас през 1870 година от Петко Славейков. В нея 70 на сто от рецептите са преведени от Славейков и са от европейска, американска, ориенталска кухня. Тази книга има 9 фототипни издания.
Днешните ресторанти на много малко места предлагат истинска национална българска кухня, в повече случаи те разбират стара рецепта преди около 40 години, а за мен стара рецепта е на над 80 години", разказа още пред БНР Лесев.
Работи и по откриването на стари български продукти, с които са готвили нашите предшественици.
Един от проектите, по които работи е „Кулинарна карта на България“, в която е събрал 4000 рецепти от различни региони и ги е нанесъл върху електронна карта.
Желанието му е в обозримо бъдеще да създаде „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в 15 тома.
От миналата година нашият гост прави и изложби в различни градове в страната. До този момент е излагал своите книги, както и домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и др. пособия от 20 век в Ямбол и Русе. Изложбата е наречена „Кулинарна история на България” и се стреми да предизвика интереса към забравените традиционни регионални ястия.
Марин Лесев ще награди с книга слушателите на "Нощен Хоризонт", които дадат най-добрите рецепти със сирена в три категории: ястие със сирена, десерт със сирене и автентичен продукт от мляко. Рецептите изпращайте до 01. септември 2023 год. на адрес: gotvarnica@gmail.com. Може да изпращате и рецепти от стари български гозби или десерти. Най-добре да изпратите и снимка на ястието.
Още по темата в звуковия файл.
Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как да го направи. С..
Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева
Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..
Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души. Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...
Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център. Деспот..
Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект. Август е..
Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..
Застудяването, обхванало страната, ще отмине в близките дни и отново ще станем свидетели на поредно затопляне и стойностите на термометрите ще..
Защо в училище трябва да се изучават опасностите в интернет? Неоходимо е децата да се предпазват от опасностите, а вече има и директива, която..
"Това е хубава, истинска, органична, българска инициатива, която се доказва вече година и половина. Нашата идея не е нещо да бъде спуснато като с..