Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва набирането на кандидатури в конкурса за Награда "Джон Атанасов" 2023

Започва набирането на кандидатури в конкурса за отличията в президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" – 2023 година, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

На 4 октомври тази година предстои да се отбележи 120-годишнината от рождението на световноизвестния изобретател от български произход. От 2003 г., когато е поставено началото на инициативата, Наградата "Джон Атанасов" се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб, припомнят от президентството.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса през 2023 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1. Награда "Джон Атанасов" на президента;

2. "Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели" – две грамоти, първата – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик - преподавател в олимпиадите по информационни технологии;

3. Грамота "Джон Атанасов – проект с висок обществен принос";

4. Грамота "Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии";

5. Грамота "Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти".

Носителите на Наградата и Грамотите "Джон Атанасов" се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/9239289 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg .


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  Очаквайте подробности!

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26

Първата ваксина срещу рак на белия дроб вече се тества с пациенти

Започнали са изпитания с пациенти на първата ваксина в света срещу рак на белия дроб. Според експерти препаратът има потенциала да спаси хиляди животи.  Ракът на белия дроб причинява около 1 милион и 800 хиляди смъртни случая годишно. Това е видът рак, който отнема живота на най-много хора. Оцеляването на пациентите е особено трудно в по-напредналите..

публикувано на 24.08.24 в 05:24
Робърт Кенеди-младши обявява края на кампанията си.

Робърт Кенеди-младши спря кампанията си и подкрепи Доналд Тръмп

Демократът Робърт Ф. Кенеди-младши, който участваше в президентската битка като независим кандидат обяви, че спира предизборната си кампания и дава подкрепата си за кандидата на Републиканците Доналд Тръмп.   Робърт Кенеди даде подкрепата си за Доналд Тръмп в дълга реч, в която обвини собствената си Демократическа партия, че е "изоставила..

публикувано на 24.08.24 в 05:14