Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарни реакции на поредния тежък инцидент с българин в Република Северна Македония

Снимка: БТА

Поредният тежък инцидент с българин в Република Северна Македония става в контекста на европейското бъдеще на страната, каза депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев. Според него тревога буди реакцията на македонските власти, а случилото се е израз на омраза:

"Всеки път ние слушаме едно и също оправдание. Първият път беше сбиване на битова основа в Охрид, когато пребиха нашия съгражданин Пендиков. След това нещо, не се били разбрали хората и за това се били сбили и защо винаги от страната на битите са нашите сънародници? Така, че аз не мога да се съглася с това, което казва министър-председателят на РСМ. По-скоро той трябва да се замисли защо властите в Република Северна Македония не успяват да осуетят и да създадат достатъчно силни гаранции за сигурността на пребиваващите на тяхна територия".

Северна Македония няма място в ЕС, ако не промени отношението си към България, каза Станислав Балабанов от ИТН:

"Поредната провокация на територията на държава, която няма място в Европейския съюз в момента. За цялата тази политическа обстановка в този регион отговорността носят "колегите ми" от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС, които "се наведоха", когато България трябваше да има твърда и последователна позиция спрямо Северна Македония".

Подкрепилите Френското предложение за Северна Македония вече съжаляват. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Кристиян Вигенин. Поводът за коментара е поредната агресия над българин. Вигенин добави, че Северна Македония не е готова за членство в ЕС:

"Най-силният политически сигнал би бил максимално бързо да бъде променена конституцията на Република Северна Македония и да бъдат включени българите в нея. Ние сме притеснени от необезпокоявания и по никакъв начин неограничаван език на омразата, който се засилва в Република Северна Македония".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер осъди остро поредната агресия спрямо българи в Република Северна Македония.

"Абсолютно недопустимо е български граждани да бъдат нападани където и да било. Отдавна се знаеше, че има футболен сблъсък там и беше предвидимо за македонските власти да вземат мерки, такива неща да не се случват. Дай боже това лято да намерят начин най-после да включат македонските българи в Конституцията, където си им е мястото, така, че и македонското общество да започне да разбира, че те са равнопоставени и няма място за никаква дискриминация, камо ли за насилие спрямо тях".

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев призова за скъсване на дипломатическите отношения със Северна Македония, тъй като там, според него, се провежда целенасочена антибългарска политика:

"Българите в Македония са преследвани като животни, бити и пребивани, с опит за убийство. В клуб в Охрид имаше стрелба по него, нека не го забравяме. Това е целенасочена политика от страна на македонските управляващи. Нека правим разлика между македонски управляващи и хората, които обаче живеят вътре".


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00