Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Новакова: Всеки артистичен проект е една мечта, споделена с публиката

Снимка: Личен архив

Когато говорим за сбъднати мечти, няма как да не се сетим за “aмериканската мечта” – термин, въведен преди близо век в книгата на Джеймс Адамс за хората с равни права за живот, свобода, щастие или за тези, преследвали щастието си и постигнали го чрез усилен труд в Обетованата земя, където няма ограничения за мечтите.
 

Моите мечти не са свързани с някое конкретно място на света и мисля, че това е една голяма привилегия, която нашето поколение -родените през 90-те, за първи път имаме в България. Човек може да постигне мечтите си, където и да е“, каза в интервю за предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ Мартина Новакова – артист, режисьор, драматург, автор на пиеси, спечелил „Фулбрайт“ – една от най-престижните стипендии в света.

Постерът на вербатим спектакълаЗавършила е испанска филология в София, театрално изкуство в Мадрид и социално ангажиран театър в Ню Йорк, където се състоя и премиерата на авторския й дипломен вербатим спектакъл „Веднъж прекосиш ли океана“ (Once You Cross The Ocean).

Вербатим театърът - думата идва от латински и дословно значи "дума по дума".

„В това се състои тази техника на документален театър, която всъщност пресъздава интервюта или медийни артефакти, които актьорите пресъздават дума по дума, а в някои случаи жест по жест, когато има и видеозапис“, обясни Новакова за постановката си:

За моето представление интервюирах 20 български артисти в различни сфери на изкуството. В него пресъздавам шестима от тях, като ги въплъщавам буквално, т.е. повтарям техните думи с тяхната интонация с абсолютно всяка тяхна характеристика. Опитвам се да съм максимално близо до оригинала, както и повтарям и техните жестове“.

Получава се нещо като диалог - това е начин да се представи една панорама (в известен смисъл) на живота на българските артисти, които се намират и творят в Ню Йорк, а също така е и начин публиката да се огледа в едни истински истории. Това е истинската житейска история на някого, която освен това е близка до твоята“.

Кадър от постановкатаВсяка емигрантска история е напълно различна! 

"Въпреки това се опитах да намеря едни определени общи теми между всички, които мисля, че разкриват много за нас като българи - като културни специфики на характера ни и като цяло как нашата собствена история ни е формирала, аи как се държим и адаптираме към чужд културен контекст“, каза още Новакова за постановката си.

Представлението е наполовина на български, наполовина на английски - според езика, на който взех интервюто, тъй като беше различно в различните случаи. Има субтитри и на двата езика“, добави Мартина Новакова, която наскоро направи турне, изигравайки  „Веднъж прекосиш ли океана“ в „8 различни града в 5 различни американски щата“.

За мен беше изключително важно хората да могат да поканят своите съпрузи, приятели, които не са българи и те също да разберат това представление, тъй като то служи и като визитка за България, но не с познатите неща, които можем да наречем клишета, ами по-скоро с това как се чувства един човек, който е от български произход, но опознава и американския контекст“, уточни Новакова, която след всяка постановка прави и дискусия с публиката, в която има и много представители на българските общности зад граница:

Много от тях ми казаха, че за тях би било много интересно да изиграят представлението пред техните роднини и приятели, тъй като се опитват да обяснят какъв е животът им в чужбина, за това как се чувстват като хора, които са разделени малко или много на две - между два континента, между две напълно различни страни“.

„Много ще се вълнувам от този момент, в който ще могат да споделя представлението и с българската публика“, изтъкна още Мартина Новакова.

Когато заминах за Ню Йорк,например, всичко беше толкова ново, толкова стимулиращо и по същия начин, когато пък съм там - поглеждам към България и преосмисля живота си тук, както и всичко, което се случва в страната ни“, казва още тя.

Никога не съм се спирала, винаги съм била в движение, но специално прекосяването на океана е тема, която ме вълнува и поради историческо си значение. От толкова векове това е свързано с някаква генерална промяна в живота - всеки, който иска да започне отначало прекосява океана или прекосява континента. И всъщност ми беше интересно да изследвам точно този път, тези прекосявания и да сравня техните преживявания със собствените си. И да направят нещо като снимка на този момент на историята, в който се намираме – какво ги вълнува тези хора, какъв е бил пътя им и как се вижда България от там".

Всеки един артистичен проект изисква такова влагане на частица от теб, че всъщност той е една осъществена мечта, защото това е една различна версия на самия теб“, подчерта още Мартина Новакова, която в момента работи по нов спектакъл:

За момента съм между България и Мадрид, тъй като работя и там – там завърших първата си магистратура, там има много колеги. Имам един проект през ноември, но не мога да не мога още да кажа много, тъй като е още в зародиш. Това е продължение на един проект, който направихме с моя сценичен партньор Мигел Валентин от Испания. Това, което направихме преди 2 години беше аудио пърформанс за фотографската изложба на Волфганг Фолц– личния фотограф на Кристо и Жан-Клод в Софийска градска художествена галерия. Всъщност това беше един аудио гид, а в същото време имаше и актьори, т.е. беше пърформанс, който предлагаше различни начини на разглеждане на изложбата и изобщо свързане с изкуството. Това ще бъде като продължение на този проект, като този път артистите и пространството ще бъдат различни“.

Абсолютно всеки от тези проекти всъщност е една мечта, споделена с публиката!

Това е най-голямото удовлетворение – на споделянето с публиката.Това е едно мечтане, един процес на мечтане. Както и за „Веднъж прекосиш ли океана“ - това е представление, което бих казала, че не чувствам като нещо свое. Това са историите на други хора – не е моята лична история, въпреки че аз съм човекът, който ги въплащава. И това връщност е историята на толкова много хора, които всъщност живеят в чужбина или хора, които са пътували, или хора, които мечтаят за това да пътуват", каза в ефира на програма „Хоризонт“ Мартина Новакова, чието интервю за предаването „Летни нощи“  можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57