Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия и Дания обещаха да доставят Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени условията за трансфера им

Зеленски разгледа изтребители Ф-16 в нидерландската военна база в Айндховен

Украинският президент Володимир Зеленски (в центъра) разглежда Ф-16 по време на посещение във военновъздушната база Айндховен, Нидерландия, 20 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При посещението си в Нидерландия президентът на Украйна Володимир Зеленски разгледа самолети Ф-16, за които страната му отдавна настоява пред западните съюзници. Междувременно Москва съобщи за поредните свалени дронове в Белгородска област. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски обеща суров военен отговор след вчерашната руска ракетна атака в центъра на северния украински град Чернигов. 

Зеленски, който вчера посети Швеция, днес пристигна в Нидерландия.

Визитата се осъществява два дни, след като САЩ дадоха "зелена светлина" на Нидерландия и Дания да предоставят американски самолети Ф-16 на Украйна. По-рано от Киев съобщиха, че украински пилоти вече са започнали обучение на такива изтребители.

В нидерландската военновъздушна база в Айндховен украинският президент разгледа изтребителите Ф-16, като беше придружаван от нидерландския премиер в оставка Марк Рюте.

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви Рюте. Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви още той след срещата си с украинския президент.

Рюте освен това заяви, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на Ф-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена.

Премиерът припомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя  Ф-16, но на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има, след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Нидерландия преминава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че от 42-те самолета Ф-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

Дания също днес потвърди, че заедно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изявление на датското министерство на външните работи.  

"Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно сътрудничество със САЩ и с други партньори, когато условията за подобен трансфер бъдат изпълнени", се казва в текста на изявлението.

"Условията включват, но не се свеждат само до: успешната селекция, тестване и обучение на украински персонал, който да работи с Ф-16, както и необходимите разрешения, инфраструктура и логистика", се подчертава в текста.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като историческо, предаде АФП: "Става дума за нов етап към засилване на украинския въздушен щит", подчерта той по време на визитата си в базата в Айндховен.


А броени часове, след като беше във военновъздушна база в Нидерландия, украинският президент пристигна на посещение в Дания. Самолетът, с който Зеленски пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датска военновъздушна база, предаде АФП.


Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са били свалени над Белгородска област. Руската противовъздушна отбрана е осуетила атаката и е унищожила два дрона.

В отделно изявление областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.

А в. "Вашингтон пост" пише днес, че шансовете на Украйна да си върне значими територии постепенно намаляват и лятното контранастъпление, с което бяха свързвани големи очаквания, не дава резултати. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс. "Не се притеснявам от кризите, които враговете на революцията създават, и това..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за..

публикувано на 05.10.24 в 16:04