Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДПС заявиха принципна подкрепа

ДПС "за" обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се назначава от президента

Делян Пеевски (вляво) и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Народното събрание, архив, юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване, както и ръководителят на евентуалната мегаструктура да не се назначава от президента.  Това каза депутатът от движението Делян Пеевски. 


От думите на Пеевски стана ясно, че са водени предварителни разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" преди първо Атанас Атанасов да лансира тази идея. А ДПС принципно смята, че не трябва с указ да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от парламента.

Пеевски посочи, че това не е обезвластяване на държавния глава и не е персонален законодателен акт, свързан с това, че президентът се казва Румен Радев, а предложения, които са в унисон с конституционните промени, които вече бяха внесени в парламента и които са свързани с промени около президентските правомощия и служебните правителства.

От ДПС очакват да видят конкретни законодателни текстове, но подкрепят ръководителите на службите, включително и на обединеното разузнаване, да се избират без  участието на държавния глава.

На въпрос не е ли това обезвластяване на институцията "президент", само защото начело в момента е Румен Радев, Делян Пеевски отговори "не".
"Не е, защото се казва Румен Радев, прегледайте какво сме предложили в Конституцията, ние се движим е в унисон с тези предложения".

Споменатите от Пеевски конституционни промени, свързани с президента, обхващат института на служебното правителство и премахването на ветото и указа на държавния глава на финала на процедурата за избор на т.нар. трима големи в съдебната система. 

Работата по тези промени, както и по главата "Съдебна система", се очаква да започне след 7 октомври, когато се чака и оценката на Венецианската комисия по предложения проект за промени в Конституцията, под който стоят подписите на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Освен това Делян Пеевски подкрепи лансираната от общественици, сред които и бившият президент Росен Плевнелиев, идея в Конституцията да се запише, че България е член на Европейския съюз и НАТО.

Според него това е добре, за да бъде гарантирана геополитическата ориентация на страната, но, уточни Пеевски, всички тези разговори ще се дебатират между първо и второ четене на Конституцията, тъй като на първо четене трябва да бъде приет именно проектът, който беше внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Пак тогава ще се води разговорът дали да остане датата 24 май като национален празник.

Очаква се всичко около промените в Конституцията да се изясни след шести и седми октомври, когато трябва да е готов докладът на Венецианската комисия, чиито експерти пристигат в България в края на седмицата.

Мисия на Комисията ще е в София за предварителни разговори този четвъртък и петък. Ако има бележки към конкретни текстове, те ще бъдат взети предвид между първо и второ четене на конституционния проект. От коментари на някои от вносителите обаче стана ясно, че промени ще има и извън становището на Венецианската комисия. 

Няма да остане текстът, според който главният прокурор има право на два мандата от по пет години:

"Само веднъж, 5 години, абсолютно е достатъчно, ние ще внесем това предложение", каза Делян Пеевски.

Не е ясна и съдбата на предложението 24 май да бъде изрично записан като национален празник. Според председателя на Конституционната парламентарна комисия Радомир Чолаков,  тази идея остава "под линия". 

Ще се прецизира и текстът за служебното правителство:

"В последните три години наистина едно несъответствие, има непрекъсваемост на изпълнителната власт, но в парламентарната република законодателната власт се прекъсва. Смятаме, че това е проблем и той между другото може да бъде отстранен с много пестелива редакция, ще видите между първо и второ как ще стане", каза председателят на парламентарната конституционна комисия.

И още: "Конституцията се отваря заради с главата "Съдебна власт", защото има забележки от нашите колеги към Прокуратурата, към Висшия съдебен съвет, към начина на конституиране и прочие.

Всяка друга тема, както виждате, започва да отклонява разговора в други посоки и не ни позволява да се концентрираме върху съдебната реформа", каза Радомир Чолаков.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Трябва да бъдем обединени. Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод".  С тези думи започва обръщението на Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, към..

публикувано на 07.07.24 в 16:47
Френският президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон в избирателна секция в Le Touquet-Paris-Plage, Северна Франция, 7 юли 2024 г. .

Макрон гласува в Туке и се отправи към Париж, за да подготви обръщението си към французите

Във Франция се провежда решаващият втори тур на предсрочните парламентарни избори, който може да доведе до исторически обрат с победата на крайната десница. Французите гласуват на втори тур за Национално събрание До обед избирателната активност на французите е достигнала почти 27% - това най-високото участие за същия час от 1981 г. насам, когато..

публикувано на 07.07.24 в 16:36