Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис: Мирният процес в Близкия изток трябва да бъде възобновен

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес на срещата на върха за мир в Кайро, че мирният процес за конфликта между Израел и палестинците трябва да бъде възобновен въз основа на решение за две държави, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

"Никаква военна намеса не може да замени едно жизнеспособно политическо решение", добави Мицотакис на срещата на върха, която се провежда в Египет, докато Израел подготвя сухопътно нападение срещу Газа след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, която отне живота на 1400 души.

Мицотакис защити решението на израелско-палестинския конфликт с две държави като единствена жизнеспособна опция, допълва гръцкото издание "Катимерини".

"Бъдещето на устойчив мир, стабилност и просперитет може да бъде постигнато само чрез възобновяване на мирния процес въз основа на решение за две държави", подчерта той.

Мицотакис осъди "тероризма във всичките му форми“ и изрази съжаление за отнетите човешки животи и за страданията на невинното цивилно население в Израел и ивицата Газа след терористична атака на "Хамас“ от 7 октомври.

Той подчерта, че и от двете страни има невинни жертви и потвърди правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право.

"Израел има право на самоотбрана, но в съответствие с международното хуманитарно право. Искам също да поясня, че колективното наказание е забранено от законите на войната", каза Мицотакис. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопките са заляти от вода

Отпадни води заляха археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра

Затлачена канализация с мокри кърпички и други отпадъци се оказаха причина археологически останки от X век да се окажат под водата в центъра на Силистра. И макар дефекта да се превърна в ефект, след оттичане на водата стана ясно и че кейовата стена в Дунавския парк е сериозно компрометирана. Има ли опасност за Патриаршеската базилика, в..

публикувано на 08.08.24 в 15:16
Цвета Рангелова в НС.

Секретната стенограма с доклада на комисията за "Исторически парк" е изпратена на главния прокурор

Народното събрание ще изпрати всички материали на компетентните органи, след като по-рано през деня прие доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и изградения комплекс "Исторически парк" в село Неофит Рилски. Това съобщи членът на комисията..

публикувано на 08.08.24 в 15:08
Украински военнослужещи с ракетен гранатомет на фронтовата линия край град Часив Яр в Донецка област, 17 юли 2024 г.

Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руската Курска област

Трети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област. Там беше обявено извънредно положение след трансгранична атака на украински войски.  Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руска територия, съобщи базираният във..

публикувано на 08.08.24 в 15:07
Традиционния събор

За 59- и път в Горна баня се проведе традиционният събор "Люлин планина"

За 59-и път читалище "Пробуда-1926" в Горна баня и район "Овча купел" организира Традиционния събор "Люлин планина" на Манастирски (Бонсови) поляни .  Събитието включваше богата културна програма в близост до Люлинския манастир "Св.св. Кирил и Методий", който се намира в непосредствена близост. "Вече от две години, за съжаление, не можем..

публикувано на 08.08.24 в 15:03
 Танцова група Фолкпалитра

За магията на народните танци в една от най-посещаваните любителски групи в столицата

В Нощен Хоризонт специални гости са Зоя Григорова - ръководител на любителска танцова група Фолкпалитра и на фотографът Асен Великов.  С усмивка, търпение и много обич тя ръководи една от най-посещаваните групи за народни танци в столицата, с  всяка танцова стъпка Григорова приближава танцуващите до магията да се чувстват свързани със своите корени..

публикувано на 08.08.24 в 14:37
Тейлър Суифт

Младежът, планирал нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ

19-годишен австриец, заподозрян в терористична дейност, е предприел конкретни стъпки за планиране на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, а при претърсването на жилището му са открити химически вещества, предаде Франс прес като цитира генералния директор по обществена сигурност на Австрия Франц Руф.  Заплахата, довела до отмяна на концерти на..

публикувано на 08.08.24 в 14:31
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев: МВР залага камери-капани на места, където няма предпоставки за ПТП

Пътищата ни продължават да бъдат същите като състояние отпреди 4 – 5 г., контролът е същият, обучението и образованието на шофьорите е същото. Трафикът в летните месеци е засилен. Ние живеем във фалшива реалност. Това предупреди бившият шеф на КАТ – София, сега в неправителствения Институт по пътна безопасност и експерт по пътна..

публикувано на 08.08.24 в 14:31