Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Влизането в надпреварата на хора, които не са партийци, показва наличието на проблем"

Даниел Стефанов: Не може политиката за управление на целия град да се сведе до процедури за контрол и асфалтиране на улици

"Този двоен метод на гласуване не дава кой знае какво предимство на избирателите. Трябва да се върви към един"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

Изборният експерт Даниел Стефанов коментира пред БНР подготовката за предстоящия вот. 

"Този двоен метод на гласуване не дава кой знае какво предимство на избирателитеТрябва да се върви към един, който да е приет от всички политически партии, а гражданите да виждат като достатъчно честен. Голяма част от сложността идва от това, че се гласува за няколко институции, но и защото се гласува както с хартия, така и с машина". 

Силните страни на двата метода са блокирани, отбеляза той. 

"При машината няма човешки фактор и тя може просто да отпечата резултата, без да е нужно ръчно броене. Хартиеният метод дава сигурността на това, че цялата секционна избирателна комисия участва лично в броенето и гарантира резултата".  

Основният проблем е, че взирането в машинното гласуване продължава, отбеляза Стефанов.

"Имаше нужда от парламентарна комисия, която да го изследва, но тя тръгва в погрешна посока – иска да влезе в техническите детайли на машините, с които ние нямаме съществен проблем. Имаме проблем с начина, по който сме ги вкарали в процеса". 

Той коментира намерението на ЦИК да се опита да реши проблема, който възниква, когато гласоподавателите не упражняват правото си на глас за районни кметове и общински съветници. 

"Затова цифрата на действителните бюлетини скача драматично и след това се използва в подкрепа на различни тези. В момента ЦИК се опитва да намали това и тези, които не искат да гласуват за общински съвет, районен кмет или малък кмет, да не получават тези бюлетини".

Реално това би трябва да доведе до различна активност при различните видове избор, посочи Стефанов.

В цял свят хората са наясно с нивото на изборната администрация - протоколите и процедурите се адаптират към него, отбеляза изборният експерт. Той посочи, че у нас методическите указания на ЦИК са сложно написани.

С решение на съда резултатите от машината се качват онлайн и могат да бъдат сравнени с протокола на комисията, напомни Стефанов.

Изборният експерт обясни, че за първи път вижда политически партии да съветват избирателите си да не гласуват с машина.

"Това е опит да се внушава недоверие в целия процес".

Даниел Стефанов посочи слабостите в кампанията на кандидатите за кмет на столицата.

"Има една мода всеки кандидат да говори техничарски. Не може политиката за управление на целия град да се сведе до това какви процедури за контрол ще има, коя улица ще се асфалтира. Това може да е концепция на главния секретар на общината, но не може да е на кмета. Кметът трябва да има по-завършена визия". 

Той обясни още, че когато говорим за София, влизането в надпреварата на хора, които не са партийци, показва наличието на проблем. 

"Политическите партии, въпреки че се опитват да отглеждат свои кадри, когато дойде момента да се явят на избори, смятат, че те няма да ги спечелят. Това говори за качеството на подбора и развитието на хората в политическите партии. Използването на външни хора, които да повишат възможността за победа, не съм сигурен, че е честно към избирателя"

На този етап повечето кандидати имат проблем с убеждаването на твърдите избиратели в своите партии, отбеляза още Стефанов.

"Всеки от тях имаше вътрешнопартийна алтернатива, която се смяташе за доста по-убедителна. Те в някакъв смисъл се възприемат като парашутисти". 

Изборите изваждат малко повече на показ напрежението в една коалиция, напомни експертът.

"В повечето случаи престоят в управлението носи негативи. Обикновено младшият партньор, по-малкият, поема негативите".

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Стефанов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

публикувано на 04.10.24 в 07:22

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.  Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на КСНС..

публикувано на 04.10.24 в 07:14
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:35
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56