Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Кметовете да побързат с европроектите за стария програмен период!

Резултати по програмата за обновяването на многофамилните сгради по ПВУ - декември

| Интервю
Ангелина Бонева
Снимка: БГНЕС

Новоизбраните кметове да приоритизират работата си по проектите с европейско финансиране заради изтичащ в края на годината срок за договаряне по програмния период 2014-2020 г. - това призова в интервю за БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Част от кметовете имат възможност да продължат текущата си работа. Тези, които сега ще встъпят в длъжност, следва да се запознаят с всички текущи проекти, изпълнявани от общините и финансирани с европейски средства, особено засягащите инфраструктурни обекти, посочи тя.

На 31 декември тази година изтича срокът за договаряне на проектите по програмния период 2014 – 2020 г.  

"Буквално кметовете ще имат 8-9 седмици да анализират статуса на всеки проект и ако могат, да оптимизират сроковете."

Има рискове заради сложността на проектите, каза Ангелина Бонева, визирайки дейности в социалната, здравната и образователната сфера.

Получава се застъпване на края на единия програмен период с началото на новия програмен период и със срокове по ПВУ, отбеляза заместник-министърът. Затова според нея ще е трудно до края на годината да има готови договори и одобрени проекти от новия период – "тук може би ще имат глътка въздух кметовете".

Регионалните съвети за развитие в новия им състав ще направят приоритизация на проектите, съобщи Бонева в предаването "Хоризонт до обед" и прогнозира:

"Ще вървим към одобрени проекти в началото на 2024 г. До края на тази година не е реалистично. Но е важно да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък."

Интересът е надвишил четири пъти наличния ресурс на програмата за обновяването на многофамилните жилищни сгради по ПВУ, уточни още Ангелина Бонева.

"Там са три нива на работа – етажните собствености, в общинските организации и при нас. Тези три нива имат сложност и заради многото проекти, наличие на неточности, непълноти. За да не отхвърляме на формален принцип проекти, върнахме обратна връзка на кандидатите и очакваме от тях те да върнат съответно разяснения, така че може би в началото на декември да можем да съобщим резултатите от класирането. И да оставим време тези, които не са класирани, да подадат в рамките на етап 2 на процедурата проектите."

Бонева анонсира удължаване на срока за документацията по етап 2:

"Поне до края на януари смятам, че е целесъобразно."

Запитана ще имат ли предимство участниците в първия етап тя коментира, че формално няма такова изискване, но тъй като те имат готови технически паспорти и енергийни обследвания на сградите и документацията на голяма част от кандидатите вече е в изряден вид, това ще им даде предимство.

Първата процедура – за енергийна ефективност на административните сгради, е била придвижена по-бързо. По този механизъм много общини ще могат да се възползват от обновяване на техните сгради, обясни заместник-министърът на регионалното развитие.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02