Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е ексцентрично. Зависи колко е безопасно". Далече ли е бъдещето с имплантирани в хора чипове?

| Анализ
Снимка: Pixabay

Компанията Neuralink, основана от милиардера Илон Мъск, набира първите доброволци. Съобщението излезе в средата на септември, когато стана ясно, че през пролетта компанията е получила одобрение за първото клинично изпитване на мозъчен имплант върху хора. Плановете на Мъск са през следващите 6 години в хора да бъде имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс, отговарящ за движението. Самия Илон Мъск си има свое обяснение, част от което той определя като "малко езотерично".  

"В дългосрочен план буквално може да взаимодействаме с всеки аспект на мозъка. А в краткосрочен - да взаимодействате с част от мозъка ви, което да реши огромен брой неща, които причиняват изтощителни проблеми за хората. Дългосрочното взаимодействие звучи малко езотерично. Знаем ли какво да правим с изкуствения интелект? Той е просто много по-умен от нас. А общото пътуване с него трябва да бъде – и това е добрият сценарий – "на една честотна лента". Колко бързо можем да „общуваме“ с компютъра. И сега ние сме киборги – зависим от телефоните си до степен, че като ги няма, ги чувстваме като липсващ крайник. С телефоните и лаптопите си комуникираме по най-бавния начин чрез реч или писане на клавиатурата. Обаче това е това е изключително ниска скорост на предаване на данни - няколко бита в секунда, докато компютърът е способен на комуникация на терабайти в секунда. Това според мен е основното ограничение, с което трябва да се справим, за да смекчим дългосрочния риск от изкуствения интелект. Краткосрочното, неезотеричното обяснение, ни поставя пред нуждата да се справяме с различни физически проблеми. Уверени сме, че с това предложение ще решим много мозъчни травми, проблеми, причинени от нараняване на гръбначния стълб", твърди Мъск. 

За плана си Neuralink търсят хора, страдащи от парализа от увреждане на шийния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза. Компанията не разкрива колко души ще бъдат набрани. Американската агенция по храните, която дава разрешенията, е поискала Мъск да тества по-малко от 10 пациенти поради опасения за безопасност.

доц. Димитър Проданов  Снимка: Добромир Видев

"Не е ексцентрично. Зависи колко е безопасно", коментира пред БНР доц. Димитър Проданов, който работи във водещия изследователски център в областта на наноелектрониката в Льовен, Белгия.

"Какво ще прави този чип – аз съм доста скептичен, тъй като алгоритмите за анализ на мозъчна дейност са в доста зародишна фаза. Дори да сложим някакъв чип, той няма да е много функционален. Може би ще различава прости команди. Ако човек си мисли за нещо, примерно "запали лампата, печката", нещо такова."

"Няма да е нещо в реално време, а ще бъде в резултат на целенасочено мислене от човека, така че той да тренира системата да разпознава неговите команди", изтъква доц. Проданов. Според него няма от какво да се страхуваме.

В Льовен е разработена система, чип, който записва от мозъците на плъхове и мишки и категорично не може да се използва в хора, уточнява ученият. По думите му този инструмент се използва в много лаборатории по света, а проектът е бил финансиран с американски и британски пари.

"Чипове могат да се имплантират по какви ли не причини – вместо банкова карта или вместо лична карта, но човешкото тяло е доста агресивна среда. Въпросът е колко дълго време ще издържи такъв чип в тялото, колко лесно може да се сменя."

Две от маймуните на Мъск, върху които е пробвал чиповете, са починали, припомня доц. Димитър Проданов. А адвокати за правата на човека алармират, че поставянето на импланти, чипове и сензори по и в тялото, повдига въпроса за личните свободи, защитата на личното пространство и неприкосновеността. Мъск обаче вижда големи перспективи пред идеята си с перспектива да се лекуват дори затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения. 

Компанията на Илон Мъск не е единствената в опитите си да слага чипове в хората. "Уошингнтон поуст" посочва, че компании като BlackRock Neurotech и Synchron също имплантират устройства на хора при клинични изпитвания. Поне 42 души в световен мащаб са имали импланти на мозъка. Изданието разказва, че Родни Горхам, който е с амиотрофична латерална склероза, може да "пише" чрез имплант и софтуер. Има и примери за контролиране на роботизирана ръка, пациент може да ходи с бавен, но естествен крак - това са само известните приложения. Без да добавяме към тях и разработките на изкуствен интелект, който да помага на хората с увреждания. Езотеричният сценарий на Мъск за работа "на една честотна лента" с изкуствения интелект е на път да се реализира. Въпросът е кога.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14