Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владко Панайотов за времето като безмилостен заличител на история, времена, факти и личности

3
Проф. Владко Панайотов
Снимка: Станислава Пирчева

"В тази книга няма нищо от днешния ден, тя няма днешния поглед. В тази книга за мен беше интересно да представя погледа върху тази епоха на едни човек, който е живял и е бил на село, как е учил, как се е стремил да постигне нещо в живота без принизяване и прехвалване, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Владко Панайотов, писател и общественик, изобретател

Започнал житейският си път в Рудозем в миньорското общежитие и останал впоследствие в Рудозем и в Горубсо 12 години като млад специалист. След пет години усилена работа създават технологии, които дават значителен икономически ефект в производството.

На първото Световно младежко изложение през 1985 г. представят уникална компютърна разработка за контрол на процесите. Получава специалната награда на изложението за технологията и "Златен орден на труда".

"Дъждът заличи всички следи, спомени и надежди. Тъжният есенен дъжд, в който прозираше и тъжната протяжна песен за реката, при която в началото е било детето, а после вече старецът, за да се сбогува с нея. А тя е вечна. Както е вечен дъждът, който не оставя спомени, а само тъга.

Това е откъс от книгата "Епохата (през която живях) – Първа част" от проф. Владко Панайтов. Той е учен, общественик, писател. Новата му, пета по ред вече книга, ще бъде представена до края на годината.

"Времето, освен всичко останало, е един безмилостен заличител на история, на времена, на факти, на личности. Единственият начин, за да можем да запазим поне част от събитията, е да ги опишем.

Затова си позволих да напиша това, което съм видял, което съм преживял, което е преминало през моите очи, така както аз съм го видял. Написването на тази книга има и обективен, и субективен характер, събития ме накараха да я напиша, каза още проф. Панайотов. 

Проф. Владко Панайотов

Проф. Владко Панайотов е роден разказвач, по думите на акад. Антон Дончев, а според член-кор. проф. д.н. Иван Гранитски новата му книга съдържа многопосочни послания. В тях авторът владее непринуденото и органично-естествено усещане на духа на епохата. 

В неговите спомени и интервюта акад. Георги Марков долавя духовната атмосфера на епохата и са ценен извор за нейното обективно изследване. 

Според председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, книгата на Владко Панайотов без излишни дидактически напътствия и с подкупваща искреност ни подсеща, че човешката нравственост крепи темелите на обществения порядък и нея трябва да пазим повече от всичко на този свят. 

Член-кор. проф. д.т.н. Владко Панайотов е евродепутат (2007 – 2014), удостоен с наградата „Евродепутат на годината в областта на околната среда – 2013“. Той е учен с изключителен принос в сферата на опазване на околната среда и борбата с климатичните промени. 

Автор е на над 180 публикации, 43 изобретения, патенти и полезни модели, 7 монографии, 8 учебника и помагала. Учен, общественик, писател-мемоарист и музикант, впечатляващ с виртуозно изпълнение на саксофон. Член на няколко международни академии.

Носител е на десетки отличия, сред които са: „Златен орден на труда“, 2 златни медала от East West Euro Intellect Technical Fair and International Exhibition (2003), орден „Стара планина“ – първа степен за принос в развитието на минното дело и металургията в България (2010), орден „Бернардо О‘Хигинс“ (Чили, 2012), вписване в Златната книга на ИНРА (2013), Изобретател на годината (2014), орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие (2018), Почетен знак на президента (2021). Член е на Съюза на българските писатели.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57