Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да бъде завършен проектът АЕЦ "Белене"

Цветелина Пенкова: Без дългосрочна стратегия няма гаранция за стабилни цени на електроенергията

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" е приоритет №1 за българската енергетика в момента, заяви евродепутатът

| Интервю
Цветелина Пенкова
Снимка: Савина Спасова

"Продължаваме за закъсняваме с енергийната стратегия. Проблемът не е точно в стратегията, а в липсата на план – това е една от най-тежките присъди за една енергетика."

Това заяви в интервю за БНР евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тази седмица тя организира конференция на тема "Енергийна стратегия на  България. План за енергийна сигурност", на която са поканени политици, представители на индустрията, синдикатите, академичния сектор.

"Над 15 години не можем да вземем решение какво правим с ТЕЦ-овете, с новите ядрени мощности, какъв ще е енергийният ни микс през следващите 10-20-30 години. Без дългосрочна стратегия няма как да гарантираме стабилни цени на електроенергията, няма как да гарантираме сигурност на бизнеса и икономиката."

Според Пенкова между 60 и 70% трябва да е делът на базовите мощности в енергийния микс. Когато говорим за стабилна енергийна система, балансиращите енергийни мощности също са ключови, допълни тя, визирайки ПАВЕЦ "Чаира" – "съоръжение от стратегическо значение, много малко държави имат такава инфраструктура". Евродепутатът определи ремонта на съоръжението като "приоритет №1 за българската енергетика в момента".

Ядрената енергетика е основният и единствен базов енергиен източник, на който страната ни може да разчита, посочи Пенкова. По думите ѝ "в следващите 20 години ни трябват минимум 4 блока, но за да ги имаме, трябва да сме ги започнали вчера".

"На нас ни трябват 4 ядрени блока, два от които трябва да заместят ТЕЦ-овете. След 2038 г. трябва да имаме поне още два, които да заместят излизащите от експлоатация пети и шести блок. Когато имаме мощност с лицензирана площадка и налично оборудване, каквато е АЕЦ "Белене", тоест сме на половината на процеса на изграждане на ядрена централа, и ние го спираме, това правилно ли е за държавата, българските граждани и индустрията? Със сигурност отговорът е "не". Спирането на този проект създава усещане за липса на национално отговорна позиция от страна на управляващите. По-лошото е, че това е цена, която ще платят българските граждани и българската индустрия."

В предаването "Преди всички" Цветелина Пенкова подчерта, че "трябва да бъде завършен проектът АЕЦ "Белене", но "това не означава, че последващите два блока, които трябва да заместят пети и шести, не трябва да са на АЕЦ "Козлодуй".

При ВЕИ се работи на парче, смята евродепутатът. Според Пенкова заради климатичните и географски условия у нас може да се развиват в големи мащаби геотермална енергия и хидроенергия, а се говори само за слънчеви панели, които са крайно недостатъчни.

Освен с дадености и инфраструктура, все още разполагаме и с изключително много експерти в сектора. Имаме всички предпоставки да развиваме стабилна енергетика, базирана на ясен дългосрочен план и да сме лидер в региона, но отстъпваме от тази си роля, изтъкна още тя.

Към юни тази година на общоевропейско ниво средно 30% от наличните средства по националните планове за възстановяване и устойчивост са усвоени от държавите членки, коментира евродепутатът. При държави като Испания и Италия усвояването е над 50%, но голяма част от държавите не се справят достатъчно добре.

"Което означава, че самите изисквания, които са заложени, самите критерии и реформи, които са си поставили държавите, се оказват непосилни в един момент. Не сме ние единствената държава, която е в подобна ситуация. Има огромен обем неусвоени средства по тези планове."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28