Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Напоителни системи": Имаме достатъчно свободен обем в язовирите

| Интервю
Снимка: Веселина Миланова

Язовир Полетковци и язовир Клисурица повишиха леко нивата си, те се изпускат контролирано. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежина Динева. 

"Извършват се постоянни обходи от служители на дружеството на територията на всички наши съоръжения. Създадена е организация за следене обема в язовирите. Към момента имаме контролирано изпускане само на 2 язовира - в област Видин и в област Монтана - язовир Полетковци и язовир Клисурица. Към момента по реките и дигите се провежда нормално водният оток и няма възникнали аварийни или критични ситуации, но сме в постоянна връзка с всички колеги. Ако има критична ситуация, сме в готовност за свързване с кризисните щабове". 

Тя успокои, че средният свободен обем в язовирите е около 52%. "Имаме достатъчно свободен обем", категорична бе Динева.

В предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Напоителни системи" коментира и подписаните в земеделското министерство 24 договора за над 112 млн. лв. Ресорният министър Кирил Вътев обеща целта да бъде цената на поливната вода у нас да се сведе до 0 лв.

"Много дългоочакван момент. Това е мярка от 2020 г. От тогава работим по нея, за да може да се случи така историческото събитие - "Напоителни системи" да стане възможен бенефициент и вече да е бенефициент", каза Снежина Динева и изброи дейностите, за които са предвидени тези пари.

"Ще възстановяваме и ще рехабилитираме съществуваща главна напоителна инфраструктура на територията на цялата страна. Това е необходимо, тъй като никога не е правен основен ремонт на такава инфраструктура откакто са построени, от 60 години насам. Това е исторически момент". 

По думите й коефициентът на полезно действие на съоръженията в момента е 30,77%, а след рехабилитацията ще стане 82%. Така ще се постигне икономия на вода от 50%, което ще създаде възможност за земеделските производители да увеличат поливните площи с минимум 200 хил. дка, отбеляза тя. 

Динева обяви, че от 2017 г. дружеството е на печалба. По думите й ще се прави преброяване на поливните площи в България. Според нея това е необходимо, защото на места има много площи, които се водят годни, но в течение на времето са бракувани. Те трябва да бъдат извадени като поливни площи, за да се види реалната ситуация в страната, обясни тя и добави, че надеждите са това да започне през 2024 г. и да продължи 1-2 години. 

"Напоителни системи" не предвижда увеличаване на цената за напояване през 2024 г., декларира още Снежина Динева. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО срещу руски ракети

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса.  Позицията на страната си изрази румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който бе домакин в Букурещ на колегите си от Б-9, съобщава Ройтерс.  По думите му..

публикувано на 18.09.24 в 19:20