Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Преминаване – траектории във времето“ на проф. Станислав Памукчиев -проект извън рамките

3
Проф. Станислав Памукчиев
Снимка: Личен архив

"Предложението за проекта дойде отвън, но и заради годишнината, аз някак си не можех да се съглася, че заради годишнината трябва да правя голяма ретроспектива, имах вътрешна съпротива срещу това нещо, докато една нощ не се роди идеята как мога да отговоря на това предизвикателство, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Станислав Памукчиев

„Преминаване – траектории във времето“ e мащабен проект на художника и преподавател проф. Станислав Памукчиев.

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

Една изложба, но на две места. Една книга, която е и каталог. Един художник, но извън рамките на познатото ни изобразително изкуство.

"Това не е типичният случай на ретроспекция. Имах кураж и от това, че имах нови картини от предишното лято, сглобих няколко тематични линии, събрах произведения, които са направени през годините по три основни тематични линии.

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

Когато дойде предложението от галерия Арте, да направим нещо по повод 70 годишнината, реших, че там мога да обособя като времева капсула, в която да покажа много ранни произведения от 80 - те години.

И експозицията беше подредена точно така - като склад - депо - така се и казваше - "Депо 80".

Премиера на „Преминаване – траектории във времето“

"Проектът включва и издаването на книгата - католог. Тя съдържа и гласове и мнения от хора, които ме подкрепиха за експозицията. Книгата съдържа много текстове. 

Почувствах се задължен да включа тези гласове, които така щедро ме дариха с своята реакция и те да бъдат отразени в книгата-каталог за експозицията, каза още пред БНР проф. Памукчиев.

Проф. Станислав Памукчиев

Станислав Памукчиев е роден 1953 г. в София. През 1979г. завършва Национална художествена академия, със специалност „Стенопис“. Професор е в Национална художествена академия. Автор на над 90 самостоятелни изложби в България и чужбина, между които големи ретроспективи: СГХГ, 2003г.; Музей за съвременно изкуство, Белград, 2004г.; Музей за съвременно изкуство, Скопие, Северна Македония, 2008г.; Национална галерия, София, 2016г.; Център за съвременно изкуство „Юго Вутен, Херенталс, Белгия, 2017г.; Център за съвременно изкуство, СБХ, София, 2023г.; Творби на Станислав Памукчиев са в големи колекции и музеи: Национална галерия, София, СГХГ, Национална галерия, Прага, колекция „ Европейски парламент“, Брюксел, колекция „Петер Лудвиг“, Аахен, Германия, фондация „Арт Диалог“, Париж, колекция, Юго Вутен, Белгия.

В записа ще чуете и мненията на проф. Георги Каприев, Румен Леонидов и Митко Новков.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещите сърца Феня и Искра Декало

Сестрите Феня и Искра Декало са кореспонденти на Българското национално радио в Израел. Едната е родена във Варна, другата в София. Много са задружни и са повече от сестри, приятелки са и не могат една без друга. Феня е завършила журналистика, а Искра е завършила педагогика. Разликата във възрастта им е пет години. Искра, която е по-малка е..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25