Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден Съюзът на ловците и риболовците в България за любителския и спортен риболов

Николай Русков, Росица Златанова и Станил Йотов за предизвикателствата и постижения на риболова у нас

3
Снимка: БГНЕС

Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Той е покровител на моряците, на рибарите и банкерите.По традиция на масата присъства рибата.

"Риболовът е вроден в хората още от самото създаване на човешкия род. Заедно с лова и събирателството, риболовът е бил сред основното препитание на хората преди започване на културното земеделие.

Днес риболовът има съвсем други измерения, той не е средство за препитание, а начин за отдих сред природата, за общуване и задоволяване на първичния стремеж за побеждаване на противника, в случая, в който се явява рибата.

Николай Русков

Като днес особено е разпространен починът - "хвани, пусни", в който хващаш рибата, снимаш се, но я пускаш после, за да може после и друг да се радва на възможността да улови риба, каза в "Нощен Хоризонт" Николай Русков, автор на 12 книги на ловна и рибарска тематика.

Хвани и пусни е мотото на хиляди риболовци по света, посветени в спортния риболов. Идеята е да се запазят рибните ресурси. Иначе спортният риболов е умение, в което мерят сили доста хора. Този вид риболов се извършва на обособени за това места.

В спортния риболов има състезателен елемент, за разлика от любителския, където рибарите прекарват очакването на улова в добра компания. В спортния риболов са недопустими онези рибарски надлъгвания, кой е хванал по голяма риба, защото състезанието си има своите правила. Има разбира си и награди, раздават си титли за най-добрите рибарски умения.


Това, което може би ще учуди повечето от вас е, че спортният риболов съвсем не е само мъжка територия. Състезават се и жени. Правилата се определят от Международната федерация по спортен риболов в сладки води. В състезанията може да се участва отборно или индивидуално. Почти няма възрастови ограничения за участниците.

Зрителите се настаняват далече от състезателите. А, ако някой има повече стръв от останалите отива на последното място. Още, любопитно е, че рибарите преминават антидопингов контрол, а ако има гръмотевична буря, състезанието се спира.

През 1929 г. се учредява Българският рибарски съюз. През 1947 г. се обединява с Народната ловно  стрелческа организация „Сокол“, създадена през 1898г

Днес това е Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България. Развива се състезателният риболов и кастинговия спорт. Българските състезатели печелят многократно индивидуално и отборно световни и европейски титли и са сред елита в този спорт.


За особеностите на българския спортен риболов, предизвикателствата пред развитието на спорта, ангажирането на децата с цел запознаването им с риболовната тематика и опазването на околната среда в "Нощен Хоризонт" разказа Росица Златанова, заместник-председател на Съюза на ловците и риболовците в България и председател на Българската федерация по риболовни спортове.

"Николай Русков е мой дългогодишен приятел, поздравявам го за именния му ден. А риболовът е най-масовият спорт у нас и по света.

А организираният риболов, ако говорим за него, числеността през годините в Съюза на ловците и риболовците в България е достигала до 150 хиляди души. Днес обаче едва ли има и 10 хиляди, за съжаление...

Причините са, че не се грижим за този масов спорт у нас и не го развиваме, нямайки подкрепа от държавата. С промените в законодателството стана така, че членовете масово намаляха, това важи и за лова и за риболова, намали се броят на водоемите, с които разполага Съюзът, те му бяха отнети и бяха дадени на концесия още преди 20 години, каза в "Нощен Хоризонт" Росица Златанова.


Росица Златанова е и заместник-председател на Международната федерация по улов на риба, член на ръководството на Международната федерация по кастинг. 

Трикратен абсолютен световен и двукратен европейски шампион в петобоя по кастинг индивидуално. Световен и европейски рекордьор в различни дисциплини.

"България има една страхотна позиция в световния спортен риболов, като почти всяка година у нас се организират световни първенства поне по едно или две в отделните дисциплини.

Само в сладководния риболов, който е най-практитуваният у нас, имаме участите в 9 дисицплини, което е много добро постижение, посочи в "Нощен Хоризонт" Станил Йотов, секретар на Българската федерация по риболовни спортове. 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50