Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Пазителят на българската вяра

"Село или град без училище и църква - отпиши ги!"- така казваше дядо Добри. Той биеше камбаната за обществена бдителност, пробуждане на морала и съвестта вместо вътрешен будилник на всеки един българин.

Дядо Добри се грижеше за българските църкви и манастири с постоянството на духовник, който не познава умора, но и с безпокойството на човек, който сякаш се плашеше от процесите на упадък в нравите и ценностната система на българското общество, а от там и по стълбицата на държавността.

Дядо Добри не спираше да се грижи за духовния път и извисяването на човешката душа в оцеляването ѝ в комерсиалния и силно забързан свят. Той знаеше какво значи търпение и как би могъл да оползотвори безгрешно материалното, че да изпълни със смисъл духовното.

Дядо Добри шумно разклащаше въжето, вкопчено в езика на българската камбана, за да се чуе далеч ролята на България в духовния път на човешката цивилизация и мнозина чуваха звуците ѝ. Други не успяваха, не защото ехото не бе достатъчно силно, а защото сетивата на неразбралите бяха притъпени и неангажирани.

"Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" е инициатива за единение на българския дух и стремежи. Единство на вярата в утрешния ден. Тя е общонационална кауза за фокусиране на обществената енергия към чистотата, състраданието, достойнството и добродетелите в отговор на търсенията на българското общество във времената, когато все по-често се питаме - къде е Добротата?!

"Сдружение Азбукари", Единение "Българи за България" и Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино искаме да насърчим българите у нас и по света да издигнем на пиедестал Доброто като символ на сближаване на хората, да построим мост на приятелството и доверието, за да срещне и укрепи тази връзка не остротата на различията, а мекотата на предложенията и идеите в името на добруването на българското общество.

Ние искаме да разгърнем творческия потенциал на децата и затова призовахме за съпричастност и се доверихме на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Инициативата по създаването на паметника на Доброто, чийто символ е дядо Добри, ще се развие според обществената воля, чувствителност и отговорност от всеки един българин, за да дадем криле на децата да вярват във възможностите си, способностите и мечтите си.

Монумент дядо Добри е първата по рода си кауза в България, която ще се осъществи от детското въображение, талант, мотивация и от грижовността, съчетана с професионализма на учителите им по каменообработване, за да проговорят от ударите на длетото по камъка думите на Доброто.

В началото бе словото...
Словото на Божия език, което така добре владееше благочестивият и смирен дядо Добри.
Дядо Добри отделяше за вярата на българския народ толкова монети, колкото народът беше пуснал в ръцете му. И събра десетки хиляди, за да спасява православието и църквата. Той обаче се тревожеше и за бъдещето на българските училища. И днес ние не можем да бъдем апатични към възгледите на пазителя на Добротата.

Общонационалната кауза "Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" има многопластов характер и е с поглед далеч в бъдещето. Тя изпит за непорочност на мислите и чистота на ударите на сърцето. Кампанията призовава обществото не само да подкрепим идеята за създаването на първия Символ на Доброто, но и да възродим едно българско училище, което през последното десетилетие е било изоставено на произвола на съдбата.

Време е да продължим делото на човека, който целуваше с обич ръцете на децата, защото те го окриляваха да върши богоугодни дела. Постъпки за пример и вдъхновение. Но кой има сърце да възприеме мелодичността на всичко това? 
Дядо Добри продължава да дарява и след смъртта си.

Националната кауза "Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" при благоприятни условия и активна гражданска съпричастност на българите у нас и по света ще се разрасне, за да подпомогне възраждането на българското училище, където децата ще са подготвени за съвременния живот и ще имат увереност, че са Творци.
Повлияни от посланието на Светеца от Байлово - "Село или град без църква и училище - отпиши ги!", ние отговаряме - готови сме да оправдаем твоята вяра в добродетелите и да доразвиваме благородните ти цели.

Продължаваме заветното дело на Символа на Доброто с име Добре Добрев и ще напредваме в стъпките по този чисто български, силно духовен и верен според компаса на човеколюбието път към Възраждане на българското училище. Дядо Добри строеше Катедралата на духовността, вярата, истината и пробуждането на България! Всеки един от нас може да постави своя камък на правилното място, точно там, където е необходимо, за да изпълни мисията, според своето предназначение.

Автор: Цвета Кирилова

Фотограф: Веселина Христова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата й, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57