Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Данаилов, ИТН: Изключително трудно е да се стигне до нови избори за СОС

Нищо фатално все още не се е случило, заради това, че няма избран председател и постоянни комисии, каза общинският съветник

| Интервю
Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС

Изключително трудно е да се стигне до нови избори за Общински съвет в София, заяви пред БНР общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

"Плашене с нови избори е по скоро някакъв опит за манипулация за това да стигне до разговор", смята той. 

Има практика на ВАС, която казва какви са хипотезите, подчерта общинският съветник и добави, че в момента СОС е в хипотезата на заседания. 

Според него ако се стигне до вариант избори, това ще е едно срамно петно върху Общинския съвет. Той смята, че ако това се случи, избирателната активност би била изключително ниска. 

Първата политическа сила във всеки Общински съвет би трябвало да търси начин за съставяне на мнозинство и подкрепа за своите идеи и политики, категоричен бе Пламен Данаилов в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"До момента не се справят. Може би от една страна и заради това, че кметът отсъства. Той не е търсещият и водещата фигура. Кметът трябва да бъде водещият и той трябва да вземе ролята на това да търси подкрепа за своите политики и идеи, които иска да осъществи". 

По думите му в ПП-ДБ-Спаси София няма изявен лидер. Според него е нормално когато имаш спечелил мажоритарните избори кмет, той да е лидерът, който да води процеса. 

За да избегне такава сглобка като на национално ниво, Борис Бонев постоянно твърди, че ако това стане, той ще напусне тяхната група, припомни Данаилов. От друга страна, той е доста скептичен след това, което се случи с ПСА, че БСП ще влязат в такава коалиция. В този смисъл е сложна ситуацията, категоричен е той.

"Всичко започна от изключително тежкото говорене по време на предизборната кампания. То не спря и във всички заседания с изключение на вчерашното", коментира общинският съветник. 

ИТН предлагат именно Пламен Данаилов за председател на Съвета.

По думите му председателят на СОС има изключително много административни задължения. Той обаче трябва да е човек, който да може да си говори с кмета, да е в добри отношения с него. Аз отговарям на всички тези условия, декларира Данаилов и каза, че според тях това е решението, за да се отпуши работата на Общинския съвет. 

"Когато се стигне до някаква коалиция, тази коалиция винаги може да смени председателя на Общинския съвет. /.../ Ние даваме решение на проблема. А дали ще бъде временно, зависи от възможността за сключване на коалиционно споразумение в Съвета".

Нищо фатално все още не се е случило, заради това, че няма избран председател и постоянни комисии, отбеляза още съветникът от София. Не успяхме да приемем нова план сметка, но това не означава, че няма да се чисти в София, но ще се чисти с парите от 2022 г., даде пример той. 

"Това е загуба на време, а времето е най-ценният ресурс. Ако всичко това е някаква игра, е толкова жалко, че няма накъде повече".

Според него председателски места в постоянните комисии трябва да получат всички представени партии в СОС спрямо тяхната тежест, включително опозицията. Така опозицията ще може да контролира управляващите, подчерта той.

Пламен Данаилов обяви, че за този период на блокаж общинските съветници не взимат заплати. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде  Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21:00 ч. местно време до 6:00 сутринта в понеделник. Силите за сигурност в Иран са на нокти от вторник, когато страната извърши ракетно нападение срещу Израел, който,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18