Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: При горите не е останало нищо освен политика, при това – задкулисна

"Зелено движение“ оттегли подкрепата си за министър Юлиян Попов. Явно отдолу са го превзели"

| Интервю
Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова
Александър Дунчев, природозащитник и експерт в "Зелени закони“, заяви пред БНР, че "при горите не е останало нищо освен политика, при това – задкулисна".

"Коренът на всички проблеми са политиците и техният брутален натиск върху всички експерти и служби, които искат да работят за благото на тази държава.

Избираме политици, които идват от нищото. Нямат никакъв опит и започват да преразпределят влиянието. 

Лесовъдите са тези, които трябваше да се грижат за гората и да са връзката между нея и хората. Те отдавна не са тази връзка. Връзката са политиците, които се грижат гората да е инструмент на тяхната власт". 

Започвам да се съмнявам, че сглобката и политиците, които участват в нея, имат потенциал да направят адектватни реформи там, където очакваме – съдебна, евроатлантическа и икономическа, заяви още той в предаването "РадиоТочка".

"Зелено движение“ оттегли подкрепата си за министър Юлиян Попов. Явно отдолу са го превзели. Изпуснал е тотално контрола. Ако това се допуска в околната среда и водите, не вярвам, че тази сглобка може да направи другите реформи добре. Затова призовавам всички граждани да са будни, а медиите да са нетолератни към опитите да се заблуждава обществото". 

Законопроектът за защита на вековните гори във вододайните зони от сеч не стигна до никъде, отбеляза още експертът. 

"Не  е мръднал и милиметър, защото шефът на Комисията по околна среда е от ДПС, които нямат никакъв интерес да се спре сечта в българските гори". 

Бившият депутат от ПП смята, че може да постигне повече в защита на природата, работейки като гражданин, отколкото като част от политичесаката машина.

Цялото интервю на Илия Вълков с Александър Дунчев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Радев

Управителят на БНБ отказа да оглави служебен кабинет

В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава разговорите с потенциалните кандидати за този пост по новите правиле в Конституцията.  Близо два месеца и половина след предсрочните избори и две седмици след неуспеха на настоящия парламент да излъчи правителство, освен редовен, няма назначен и нов служебен кабинет, който да подготви..

публикувано на 21.08.24 в 12:31
Стопкадър от срещата

Борисов с нова задача към ГЕРБ - София - да се улесни движението на автомобили в града

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър. Ние..

публикувано на 21.08.24 в 12:12
Димитър Главчев

Главчев освободи петима заместник–министри

Петима заместник – министри са освободени от постовете си със заповед на служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от правителствения пресцентър по време на заседанието на кабинета. Трима от тях са заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Илко Ганев и Виктор Стоянов. Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма..

публикувано на 21.08.24 в 11:57

Гражданска организация с призив за забрана на клетките за телета у нас

Влиятелни българи застанаха зад призива за забрана на клетките за телета у нас, информират от гражданската организация "Невидими животни".  Стотици хиляди телета се развъждат в клетки в индустриални ферми. Това не отговаря на препоръките на Европейския орган за безопасност на храните.  Тази практика на откъсване от майката и отглеждане в..

публикувано на 21.08.24 в 11:40
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Редно е да остана на поста си в създалата се ситуация

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подава оставка. Той смята за "редно да остане на поста си при създалата се ситуация", в която вижда "опит за овладяване на системата". Стоянов потвърди, че има покана от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски да се включи в партийно листа, но Стоянов отрече да има паралел..

публикувано на 21.08.24 в 11:05

Безводие: Когато чешмите са по-важни от изборите

Десетки села в Ямболско също са притиснати от безводието и са на воден режим.   Критична е ситуацията в Стралджа. 20 населени места в общината са в бедствено положение от средата на юли. " Все по-голямо става недоволството ", отчита заместник-кметът Гроздан Иванов. Има населени места и квартали, в които повече от месец няма вода...

публикувано на 21.08.24 в 11:02
Борислав Сарафов

Сарафов поиска дисциплинарно наказание за прокурор Димитър Франтишек

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура. Искането е на база доклад от цялостна проверка на работата на магистрата през последните три години. До назначаването на тази..

публикувано на 21.08.24 в 10:38