Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиан Илиев: Първо трябва да изградим стил, а след това и да спечелим групата

Илиан Илиев
Снимка: БТА

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев заяви, че има две задачи през 2024-а година. През пролетта в четирите предстоящи мача да изгради стил и гръбнак на тима, а след това България трябва да се опита да спечели група С3 в турнира Лига на Нациите, където се падна при днешния жребий. Съперници на лъвовете са Люксембург, Северна Ирландия и Беларус.

"Няма значение дали сме доволни или не, важното е да се погледне реално на нещата. Спомням си в предишните квалификации, след жребия пак имаше такива приказки как ще се класираме, ще се борим за класиране. Най-важното нещо е да оценим, че можеше и да е по-зле. Избегнахме Швеция, с които имаме изключително неприятен баланс, изключая победата в София при Петър Хубчев. За другите отбори – както се казва, не трябва нито да ги подценяваме, нито да ги надценяване. Трябва реално ние да се погледнем къде сме. В тези оставащи четири мача до началото на Лигата на Нациите трябва да изградим стил на отбора и да се стремим след това евентуално да спечелим групата", заяви Илиан Илиев пред БНТ след като научи съперниците.

През пролетта на 2024-а година България има два мача през март и два през юни. Най-напред момчетата на Илиев ще срещнат Азербайджан и Танзания на турнир в Баку, организиран от ФИФА, а през юни ще гостуват на Румъния и Словения.

"Доволни сме от съперниците в тези мачове. Доста така се коментират мачовете с Азербайджан и Танзания, особено с Азербайджан. Но това е противник, който ние можехме да срещнем в Лигата на Нациите. Танзания ги видяхме, че играха за Купата на Африка и не са лош отбор. С оглед на това, че доста отбори са заети в някакви плейофи за класиране на Европейското първенство или в допълнителни за Лигата на Нациите, мисля намерихме добри контроли. Най-важното е, че няма да имаме много пътувания".

Спецификата на турнира Лига на Нациите е, че отборите се срещнат с противници, които са на едно и също ниво. Предвид това, кой знае какви фаворити няма и за България би трябвало да е по-лесно да завърши на едно от първите две места.

"Аз го казах вече, при нас е важно първо да изградим стил. Ние се опитваме да го изградим, да направим един гръбнак на отбора и да се опитаме да спечелим групата. Със сигурност знаем израстването на Люксембург в последните години, а за другите два отбора е видно, че не са направили нещо уау в последните години. Но да не се повтарям, видяхте в последните квалификации като подценим някой, после страдаме".

Относно определянето на състава за мачовете през март, Илиев каза: "Със сигурност няма да се направят много промени. Второ, предвид факта, че сме в такъв период – някои са в подготовка, първенствата вървят. А и има доста време до тогава, ние сме направили един списък и като наближи датата, ще обявим 25-26 човека, които да изиграят тези два мача".

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00