Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Русия отхвърли жалбите на кандидата за президент Борис Надеждин

Борис Надеждин внася събраните подписи в руската ЦИК.
Снимка: БТА

Върховният съд на Русия отхвърли и двете жалби на единствения антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин срещу решението на Централната избирателна комисия да не го допусне до участие в изборите в средата на март заради висок процент невалидни подписи в негова подкрепа.

Отхвърлените искове са по технически въпроси, но предстои утре Надеждин да подаде жалба срещу определянето на посписите за невалидни. На излизане от съда обаче той призна, че както изглежда, няма да му бъде позволено да се се състезава с Владимир Путин:

"Шансовете за моето по-нататъшно участие в кампанията в качеството на кандидат за президент на Руската федерация съвсем вече клонят към нулата. Ние, разбира се, няма да спрем. Вече показахме, че огромен брой хора в страната не подкрепят този курс и искат Русия да бъде мирна и свободна. На следващите президентски избори, а аз съм сигурен, че те ще дойдат по-скоро от 6 години, нещата ще бъдат различни".
Миналата седмица Централната избирателна комисия не позволи на Надеждин да се кандидатира за държавен глава, като заяви, че е открила нередности в списъка с подписи в подкрепа на кандидатурата му. Така, на практика, комисията отстрани единственият кандидат, който се обяви против така наречената "специална военна операция" в Украйна, както Москва определя инвазията в страната. Друг кандидат с антивоенни възгледи - Екатерина Дунцова, която призовава за мир в Украйна, също получи отказ да бъде вписана като кандидат с основание допуснати грешки в попълването на документите, включително правописни. Върховният съд след това отхвърли жалбата ѝ срещу решението.
71-годишният Владимир Путин, който участва в изборите като независим кандидат, ще се изправи на вота срещу само трима други кандидати, номинирани от партии, близки до Кремъл - представителя на Комунистическата партия Николай Харитонов, Леонид Слуцки от националистическата Либералдемократическа партия и Владислав Даванков от партия „Новите хора“. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58