Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, предупреди финансистът

Георги Кадиев за сливането на НАП и Митниците: Грешно. Стрес и шок за системата!

Проблемът с приходите ще се задълбочи, докато двете системи се напасват, смята бившият заместник-министър на финансите

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу през 10 години. От много години се търкалят едни и същи стари аргументи. Няма административна логика зад това.

Това каза пред БНР финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, част от екипа на "Левицата!". Той уточни, че и по времето, когато е бил в Министерството на финансите, идеята е била вътрешно лансирана. По-късно е била проведена и анкета сред служителите на двете администрации дали искат да се сливат, обясни той.

"Никога не са горели от особено желание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази идея стои друг аргумент, а не събиране на повече приходи. Вероятно някакъв опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в личен интерес. Но само мога да гадая."

Нашата система следва френската и е много по-подходяща от обща такава. Страните, в които двете системи са обединени, имат съвсем друга култура, отбеляза Кадиев. Според него събирането на двете администрации само на пръв поглед звучи логично.

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, защото процедурите в двете агенции са съвсем различни, поясни финансистът. Автоматичното обединение е безсмислено и нищо не постига, допълни той.

"Не виждам административната логика зад това нещо."

Георги Кадиев даде пример с преместването през 2006 г. на осигуровките от НОИ в НАП и "НАП и до ден днешен почти не прави ревизии по осигуровки, защото нямат капацитет – нито се научиха, нито влязоха в тази материя". "Нещо подобно ще стане и тук", смята финансистът.

Проблем с приходите има в момента, но автоматичното сливане няма да го реши, напротив – ще се задълбочи през един преходен период, който няма да е кратък, докато се напаснат двете системи, изрази мнение бившият заместник-министър на финансите. По думите му, ще има отражение върху работата на двете агенции и върху мотивацията ва работещите в тях.

"Шенген не е никакъв аргумент в случая", коментира Кадиев в предаването "Преди всички".

"Това първо е стрес за системата. Много голям стрес. Двете системи общо – около 12 000 души, трябва да бъдат освободени и преназначени в новата агенция. Второ, напасването на двете информационни системи. Трето, кой ще се занимава с наркотрафика, с контрабанда. Всичко това ще отнеме много време. Няма да стане за месеци. Ще отнеме мининум година. И дали причината за това е ротацията и отвличане на вниманието, не знам. Но това е безсмислено, грешно, натоварва системата, вреди на събирането на приходи."

По никакъв начин не е оправдано цялото това хвърляне на системата в пълен шок, обобщи Георги Кадиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 3 октомври  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа  профилактика  на предавателите на ултракъси  вълни:  ВРАЦА 4 на честота  103.4  MHz, ДЕРВИШКА МОГИЛА 4 на честота 89.2 MHz, КЪРДЖАЛИ 4 на честота 105 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет..

публикувано на 06.10.24 в 06:00
Дейвид Лами

Дейвид Лами отново настоя за спиране на ударите в Ливан

Британският министър на външните работи Дейвид Лами отново призова за прекратяване на огъня в Ливан след съобщения, че има поразени болници в Бейрут при израелския обстрел. Дейвид Лами нарече "дълбоко обезпокоителни" съобщенията, че ракети са ударили здравни заведения и помощен персонал в Ливан. Той направи коментара в публикация в социалната мрежа "Екс"...

публикувано на 06.10.24 в 05:27
Дим се издига над Бейрут след израелски въздушен удар

Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа

Най-малко пет души са загинали, а 20 са били ранени при израелски удари срещу джамия, близо до болница "Ал Акса" в централната част на Ивицата Газа. Това съобщиха медици на мястото на събитието, цитирани от агенция "Ройтерс". Според свидетели броят на жертвите може да се увеличи, защото джамията се използва за подслоняване на разселени хора. Израелският..

публикувано на 06.10.24 в 05:20

17 души бяха арестувани на пропалестински протест в Лондон

17 души бяха арестувани в Лондон, след като пропалестински демонстранти преминаха през централната част на града с призиви за незабавно прекратяване на огъня в Газа и край на ескалиращия конфликт в Близкия изток. Десетки хиляди преминаха от "Ръсел Скуеър" до комплекса с правителствени сгради, където бяха държани речи пред "Даунинг Стрийт".  Събитието..

публикувано на 06.10.24 в 05:09
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55