Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството на ток от въглища е паднало с близо 40% спрямо 2022 г.

Ангелин Цачев: Нужни са минимум 4000-4500 мегавата нови базови мощности, за да си гарантираме енергийната сигурност

Има изградени много ВЕИ, но те могат да намалят цената само в определен диапазон, изтъкна изпълнителният директор на ЕСО

| Интервю
Ангелин Цачев
Снимка: Спас Крайнин

Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато беше големият бум, е паднало приблизително с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен подем.

Това обясни в интервю за БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

По думите му, само за първите месеци на тази година има над 200% ръст от соларните централи, директно присъединени към преносната мрежа, а при присъединените към разпределителната мрежа ръстът е 60-70% спрямо същия период на миналата година.

През 2024 г. се очаква още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ да се присъединят към преносната и разпределителната мрежа, уточни Цачев.

В последните години в страната обаче няма изградени нови конкурентни базови мощности. Факт е, че има изградени много ВЕИ, но те могат да намалят цената само в определен диапазон, заяви Цачев.

"ВЕИ от слънце и вятър са с непостоянен характер. На тях не може да се разчита да бъдат водещи в осигуряване на адекватността на електроенергийната система. Необходимо е да бъдат изградени нови базови нискоемисионни мощности."

В този смисъл Цачев акцентира върху решението за изграждане на новите два блока за АЕЦ "Козлодуй" и подчерта, че не трябва да се забравя и площадката на АЕЦ "Белене", защото страната ни ще има "нужда от минимум 4000-4500 мегавата нови базови мощности, за да продължим да си гарантираме енергийната сигурност".

"Ядрените централи не би трябвало да продават енергията си в краткосрочните сегменти – ден напред и в рамките на деня. Ако централа като АЕЦ "Козлодуй" продава в дългосрочните сегменти на пазара, тя няма да има никакъв проблем с реализацията", коментира специалистът в предаването "Преди всички".

"Тази година ръстът на потреблението на електрическа енергия през декември и януари се дължи в много голяма степен, над 80%, на това, че хората масово преминават към отопление с климатици", посочи още Ангелин Цачев. 

Централата спря работа в 00.00 часа през нощта, предвид това, че няма график на производство. Системата на страната работи без никакви проблеми и не очакваме такива в следващите дни, поясни изпълнителният директор на ЕСО относно втората по големина въглищна централа "Контур Глобал - ТЕЦ "Марица Изток 3".

В момента работят двете големи въглищни централи в Маришкия басейн, както и ТЕЦ "Бобов дол", като "Бобов дол" работи на свободния пазар, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10