Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приказките за марионетен режим целят да се удари по опозицията в Сърбия"

Вуйо Илич за новия вот в Сърбия: Всички предсрочни избори са от полза за управляващите

"Вучич прокарва инсинуацията, че опозиционни водачи са всъщност марионетки на западните сили"

| Интервю
Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Сърбия ще повторят спорните местни избори в столицата Белград от 17 декември миналата година. Президентът Александър Вучич изненадващо - поне за наблюдателите извън страната му - препоръча миналата събота на своята Сръбска прогресивна партия да се обяви за повторен вот и тя го послуша. Кога ще се проведе той по закон зависи от председателя на Народната Скупщина, който се очаква да бъде избран в понеделник. Това най-вероятно ще е досегашната премиерка Ана Бърнабич. Вотът може да се проведе най-рано на 21 април и най-късно на 2 юни.

През декември партията на Вучич победи в столицата с 45 процента от гласовете, а опозиционната коалиция "Сърбия против насилието" получи 39 на сто. Международните наблюдатели обаче подложиха на унищожителни критики властта за купен и корпоративен вот, медийна доминация, очерняща кампания и множество други нарушения. 

Излизайки на серия от масови протести, опозицията изговори гласно може би най-фрапиращото от изборите - масово участие във вота на псевдостоличани от съседна Босна, регистрирани като обитатели на белградски гаражи, трафопостове, бакалии и други подобни адреси.

Хората са уморени, а опозицията е с далеч по-малък капацитет за мобилизация на избирателите си от управляващите, твърди сръбският политолог Вуйо Илич от Института по философия и социална теория в Белград.

Ще се повторят ли наистина изборите в Белград?

"При всички положение ще има избори, които ще се проведат след месец-два. Причината е, че в общинския съвет не можа да се сформира мнозинство след предишния вот. Разбира се, управляващите и опозицията имат различния виждания по въпроса. Според опозицията това е успех, защото се стигна до повтаряне на изборите. Управляващите не са съгласни и отказват да признаят, че нередностите при предишния вот също са оказали своето влияние за повтарянето на изборите."

В крайна сметка управляващите дали не промениха все пак своята позиция за валидността на предишния вот?

"Би могло да се каже, че нередностите на изборите през декември, които са констатирани в доклада на канцеларията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и са отразени в резолюцията на Европейския парламент, със сигурност са повлияли върху решението да се насрочат нови избори. От една страна го имаше този външен натиск, експертен и политически, както и натиск вътре в страната, че изборите не са проведени съгласно принципите на демокрацията. От друга страна, струва ми се, че има и преценка от страна на управляващите, че с едни нови избори биха могли да постигнат мнозинство, което е необходимо, за да може да се формира управлението в Белград. Така управляващите се надяват да излязат от едно положение, при което след изборите през декември трябваше да разчитат на отцепили се от опозицията общински съветници, за да се опитат да сформират мнозинство в градския парламент."

А опозицията дали е готова за избори?

"Никой не може да бъде готов за такива избори. В България имахте ситуация, при която всяка година правихте избори, и видяхте как това наруши политическия живот и изтощи политическите актьори. В Белград сега се получава същото - ще има трети избори за две години и половина. И опозицията, която има много по-малко капацитет от партиите, които са на власт, не може да поддържа такова темпо. Ние вече от години на практика се намираме в постоянна предизборна кампания. Опозицията може да се подготвя, да повишава своя капацитет, но я има и умората сред хората. И поради това няма как отново и отново хората да се мобилизират. Всеки едни предсрочни избори всъщност се оказват от полза за управляващите."

Защо президентът Александър Вучич говори за натиск върху Сърбия? Какво значи това?

"Александър Вучич отдавна говори за натиск на Запада върху Сърбия. Сега това го казва в контекста на нередностите около изборите. Така той отхвърля тезата за нередностите. Пред обществото той иска да покаже, че повдигането на въпроса за нередностите на изборите през декември е просто инструмент за геополитически натиск. Така той променя посоката на причинно-следствената връзка. Казва се, че Сърбия е подложена на натиск да се разследват нередностите и да бъдат наложени наказания, за да бъдат постигнати геополитически цели. Вместо да се каже, че трябва да се промени нещо в начина на провеждането на изборите в Сърбия, за да може тя да продължи по пътя на европейската си интеграция."

А когато президентът говори за натиск с цел Сърбия да се откаже от подкрепата си за Република Сръбска, както и да въведе санкции за Русия, какво значи това?

"Това са наративи, които Александър Вучич използва всеки ден. Целта е да се мобилизират неговите избиратели. Това са преди всичко послания, отправени към гласоподавателите на Сръбската прогресивна партия. Поставят се големи национални въпроси, за да се отклони вниманието от нередностите при провеждане на изборите, от качеството на живот в Сърбия и така нататък. Върху нещата, на които в този момент не може да намери отговор, той просто хвърля нови проблеми. И понеже той има такова влияние върху медиите - появява се по няколкостотин пъти годишно на живо в национален ефир - може да оформя своите наративи и така да влияе на общественото мнение. И потулва проблемите, които не е в състояние да реши."

Може би затова и говори за установяването на марионетен режим?

"Приказките за марионетен режим целят да се удари по опозицията в Сърбия. На първо място защото през последните няколко месеца лидерите на опозицията бяха много активни в търсене на подкрепа от Европейския съюз за разследване на изборните нередности. Имаше много срещи в Брюксел, Страсбург, Париж и така нататък. И Вучич прокарва инсинуацията, че тези опозиционни водачи са всъщност марионетки на западните сили. И тъкмо чрез тях членките на Европейския съюз и западните сили искат да сменят властта в Сърбия. Така, по думите на Вучич, те ще станат застъпници на чуждите интереси в Сърбия."

А как стоят нещата с външната политика на Сърбия? Може ли да се очаква промяна?

"Въвеждането на санкции срещу Русия можеше да стане през изминалите две години след началото на войната срещу Украйна. Това обаче не се случи. Такова беше стечението на обстоятелствата. За това донякъде има влияние и зависимостта на Сърбия от руските енергоизточници. А и сантиментите, които сръбските избиратели имат по отношение на Русия. Но най-вече такава е дългосрочната ориентация на управлението на Вучич, който се опитва да балансира между Запада и Русия с цел да извлече от противопоставянето помежду им най-голяма полза за себе си. И той донякъде успя в това отношение, защото през сръбските фирми преминаваха големи суми пари. Заради този избор на Вучич обаче европейската интеграция на Сърбия е поставена под въпрос."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11