Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си"

Пламен Сивов: Отсъствие на обединяващ авторитет в БПЦ ще е голям проблем

"Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Разделението в църквата е отражение на разделението в обществото ни. Патриархът беше отрицание на този дух. Той изразяваше друго виждане за обществената реалност". 

Това обясни пред БНР Пламен Сивов, един от учредителите на фондация "Покров Богородичен", автор в портала "Православие.бг" и директор на фондация "Даунтаун", която работи с деца със Синдрома на Даун.

Той припомни времето, когато беше извършен изборът на патриарх Неофит.

"Всички вярващи се радваха. Това е свързано с личността му. Загубихме един достоен патриарх и човек, който беше уважаван и обичан. 

Познавах дядо Неофит като Русенски митрополит. Той беше един от малцината, които заставаха зад идеята за православен портал. Тогава това беше рядкост.

Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история". 

Пламен Сивов коментира трудностите пред избора на Сливенски митрополит.

"Ще има нов избор на Сливенски митрополит. Това, което видяхме, е опит на една група църковници, не само митрополити,  да оспорят действащия устав на БПЦ с аргументи, които трябва да бъдат разгледани под лупа. Желанието да се ревизира беше прокарано по един доста неадекватен и груб начин. Създаде се напрежение, което е напълно разбираемо". 

Ролята на патриарха, според сега действащия устав и според нашите традиции, не е някакъв еквивалент на папата, обясни Сивов.

"Нашият патриарх няма особени  привилегии и правомощия. Всичко, което притежава като авторитет и влияние, зависи от неговата личност. И патриарх Неофит, и неговият предшественик патриар Максим бяха хора, които с личния си авторитет успяваха да удържат подобни движения в църквата. Сега едно такова отсъствие на обединяващ авторитет ще е голям проблем. 

Патриарх Неофит беше уважаван без да бъде деспотичен. Беше обичан духовник. Молитвата му беше силна и искрена. Излъчваше мъдро смирение. Беше невероятен певец. Семейството му беше музикално. Следата, която остави с личността и талантите си, е безспорна. 

Вероятно през следващите седмици и месеци ще имаме поводи да се взираме и  възпаляваме от думи и жестове, да гледаме кой църковник какво е казал, с каква кола е дошъл на заседание. Всеки ще намира знаци според собствените си пристрастия. Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си – патриаршески и всякакви други".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля седем милиарда лева. Периодът на осъществяването ѝ е до 2026 година, Тази година..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38