Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

| Интервю
Снимка: Веселина Миланова

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна. Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС.
Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата. Очаква се и промяна в данъците, защото войната изисква пари, добави доц. Хаджиев и обясни защо изборите ще продължат 3 дни:

"Чисто стратегически идеята е да се види как вървят изборите в първия ден - ден и половина, за да се предприемат действия, да имаш достатъчно време да направиш правилната стратегия, ако трябва - да принудиш хората, ако трябва - да ги поощриш, така че резултатите накрая да излязат добри, за да могат да последват следващите стъпки след изборите, а те неминуемо са свързани с войната в Украйна".

Според него на изборите Владимир Путин ще вземе над 70% от вота
Трябва да се дистанцираме въобще да говорим за демокрация и изборен процес в Русия, категоричен е експертът по международни отношения.

"Имаме авторитарен режим, в който управлява Путин и който ще управлява, докато физически има тази възможност. Имам чувството, че се създава една изкуствена легитимност и нещо, което по-скоро обслужва опита да се опакова неговото управление под формата на демокрация", коментира той и добави, че вече никой не вярва, че в Русия има демокрация. 

"В Русия няма свободни медии - всички свободни медии са затворени. Няма и опозиция - всички опозиционери са в затвора или са изгонени в изгнание".

В деня след Путин със сигурност ще има отрезвяване и посочване на определени неща, които са се случвали, изказа мнението си доц. Хаджиев. 

А относно войната в Украйна, той посочи, че в момента страната е по-консолидирана отвсякога за това, че е срещу Русия. Според него в някакъв момент конфликтът ще бъде замразен и оставен да тлее. 

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. д-р Боян Хаджиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35