Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групи в Телеграм, предлагащи порнографско съдържание и наркотици, стават все по-популярни

| Репортаж
Снимка: pixabay

Десетки хиляди българи членуват в групи в социалната мрежа Телеграм, в които се разпространяват безконтролно порнографски снимки и клипове на жени и деца. Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ГДБОП и Центъра за безопасен интернет.

Входът към някои от групите е свободен. В други обаче за вход се изисква изпращането на собствено сексуално съдържание. Част от групите са профилирани за порнография с момичета под 18-годишна възраст.

"Най-често за Телеграм получаваме сигнали за тийнейджъри между 15 и 18 години, които са флиртували с реалните си гаджета през мрежата, като са им пращали голи снимки, или са произвеждали самите те в интимен контакт видео, което след това са си разменили. Тези видеа попадат в Телеграм групите, които набраха много сериозна популярност и обем от съдържание", обяснява пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

По-често момчето качва снимката, за да се похвали или да допринесе към съдържанието на групата, изтъква тя.

"В 90% от случаите става без знанието и съгласието на момичето. Това важи и за възрастни. Другият вариант е като отмъщение."

В групите за порнография често попадат и снимки или клипове на бивши съпруги.

"Сексуалното отмъщение е много популярно", коментира Явор Колев, бивш началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

"При децата е изключително неприятно, тъй като са още непълнолетни."

В групите се предлагат още наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11