Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 филма от игралното, документалното и анимационното кино се борят за наградите "Васил Гендов"

| Интервю

90 филма от игралното, документалното и анимационното кино се борят за наградите "Васил Гендов" на Съюза на българските филмови дейци. Церемонията ще се състои тази вечер - 16.05, в Народния театър.

Това е най-мащабният форум на българското кино, разказа пред БНР Геновева Димитрова, кинокритик и член на Борда на наградите "Васил Гендов".

Тя е успяла да изгледа почти всички филми и определя годината като "плодоносна". 

"Номинациите се решават от отделните гилдии, а наградите се връчват от четири журита.

От първи до 14 май зрителите имаха възможност да видят всички филми в Дома на киното, както и да се срещнат с много от авторите". 

Предвидена е и Специална награда за принос в българското кино, обясни Геновева Димитрова в предаването "Нещо повече". 

"Тя се присъжда от борда. Тази година ще бъде връчена на Боян Папазов – талантлив драматург, сценарист и документалист". 

Тежестта на наградите в гилдията е сериозна, отбеляза още тя.

Цялото интервю можое да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайфун взе три жертви в Япония

Трима души загинаха в Япония, след като тайфунът "Шаншан" достигна бреговете на префектурата Кагашима. Проливни дъждове и много силен вятър-със скорост над 200 км в час прекъснаха електроснабдяването на стотици хиляди домакинства, предаде Ройтерс. Властите издадоха заповеди за евакуация на милиони жители в няколко префектури. Големите..

публикувано на 29.08.24 в 08:18
Петър Славов

Петър Славов: За изборите не могат да се регистрират две абревиатури ДПС

Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е нещо едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа . Това каза пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист " Битката очевидно ще се пренесе в съдебните зали ", отбеляза той за..

публикувано на 29.08.24 в 08:02

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 08:02

Андрей Ковачев: Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини , тоест начално строителство. Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от..

публикувано на 29.08.24 в 08:01

Израел елиминира терорист от "Ислямски джихад"

Започналите израелски военни операции на Западния бряг ще продължат през следващите дни, обяви армията на еврейската държава. Най-малко 10 са загиналите при последните нападения и въздушни атаки, които според специалисти са най-широкомащабните за последните 20 години. Външният министър Израел Кац, посочи, че целта на офанзивата е да осуети..

публикувано на 29.08.24 в 07:46

Няма да искаме помощ от чужбина за пожара в Рила

Няма да се търси помощ от чужбина за оладяването на пожара под рилския Черни връх, заяви за БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Обхванатата територия е близо 100 декара. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това..

публикувано на 29.08.24 в 07:46
Външният министър Иван Кондов ще представлява България на Съвета

Външните министри на ЕС обсъждат последните данни за войната в Украйна

В Брюксел се събират министрите на външните работи, които ще обсъдят последните данни за войната в Украйна, напредъка в оказването на военна помощ от Европейския съюз, както и допълнителната помощ за Киев. В съвета "Външни работи" ще участва и първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба. България ще бъде представена от служебния..

публикувано на 29.08.24 в 07:37