Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Поптодорова: От делото във Флорида зависи дали ще се стигне до ефективна присъда за Тръмп

"В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ"

| Интервю
Елена Поптодорова
Снимка: БГНЕС

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е това във Флорида, в резиденцията "Мар-А-Лаго", за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави.

Това коментира бившият посланик на България във САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова в интервю пред БНР.

"По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му... Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда", каза Поптодорова. 

Тя обясни, че на 11 юли официално ще се произнесе присъдата и "има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще". 

Тя смята, че ще се обжалва присъдата:

"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията". 

"В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ. И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребий", обясни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и "той не би могъл да компрометира себе си". 

Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната. Но пък Конституцията на САЩ не предвижда възбрана върху осъдено лице. И според нея е недопустимо за тази най-висока позиция да може да се състезава лице със съмнителни морални и правни устои.

Относно президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова коментира, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън. 

"Това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят. Тези 5 или 6 щата, променящи гласа си, ще бъдат тези, които ще дадат окончателния резултат. Близо 1/3 от американците казаха, че ако Тръмп бъде осъден, няма да гласуват за него", прогнозира в предаването "Хоризонт за вас" бившият дипломат. 

Относно Резолюцията на ООН за Сребреница Поптодорова коментира: 

"Моят живот е преминал във МВнР и дипломацията, дори и като депутат в НС пак това съм правила. Гледам с тревога как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния. Можем да съжаляваме, когато хора, външни на професията и тематиката – като Димитър Главчев, които са оправомощени да вземат решения, в чиято дълбочина дори не могат да вникнат". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44