Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха мача на Григор Димитров на "Ролан Гарос" заради дъжд

Григор Димитров
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров води с 6:3, 2:1 (с пробив) срещу белгиеца Зизу Бергс в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, но заради непрестанния дъжд в Париж ще трябва да доиграе мача си в събота. 

Двамата с Бергс нямаха никакъв късмет, защото първо предишните два мача (на двойки и сингъл) при жените продължиха по 3 часа и вместо към 16:00, излязоха на корта в 20:00. След това Гришо започна с допуснат пробив и срещата беше прекъсната заради дъжд в продължение на около 20 минути, а след изиграване на още два гейма при 1:2 отново заваля, a паузата беше над половин час. Димитров върна пробива и дръпна с 4:3, а при 40-40 в осмия гейм дъждът за трети път прекъсна двубоя. Все пак, световният номер 10 направи нов пробив и затвори сета с 6:3.

Българинът поведе с пробив във втория сет, но при 2:1 в негова полза отново заваля дъжд и този път дори кортът беше покрит, което подсказваше за по-дълга пауза. В крайна сметка с напредване на нощта се взе решение двубоят да се доиграе в събота.

Първи сет

Григор направи две грешки и изостана с 0-30, а после сбърка отново с форхенд по обратния диагонал в мрежата, за да маркира трудно начало с три брейк-бола за съперника. Първият беше отразен след сгрешен бекхенд на Бергс, а после белгиецът сбърка непредизвикано в опит за уинър от форхенд - 30-40. За съжаление, с ретур-уинър квалификантът поведе с пробив - 0:1.

При 15-0 в следващия гейм обаче тенисистите бяха приканени да седнат, защото започна дъжд. Съдията на стола изчака около пет минути, след което се примири и играчите се прибраха в съблекалнята. Все пак паузата се оказа кратка и двубоят бе подновен, като Бергс демонстрира силата на своя сервис и спечели на нула първото си подаване в мача - 0:2.

Димитров този път не си позволи същия лош старт като в откриващия си сервис гейм и с две добри атаки си осигури предимство при 30:0. Именно тогава българинът пресили един от форхендите си, но това не беше фатално, тъй като впоследствие той успя да затвори гейма без особени проблеми за 1:2. Дъждът обаче се превръщаше във все по-голям проблем за организаторите и заради него се стигна до ново прекъсване на срещата, като тенисистите пак бяха изпратени в съблекалнята.

Изключителен минаващ форхенд на Бергс го изведе до 30-30, а Григор пресили с правата страна на ракетата и трябваше да отразява шанс за пробив. Това се случи с отличен сервис, а с още един такъв вече подаването беше спечелено - 4:3.

Бергс направи първия си ас и дори поведе с 40-15, но Гришо успя да стигне до дюс. За съжаление, мачът пак беше прекъснат заради дъжд. Този път прекъсването трая само десетина минути, а белгиецът започна с непредизвикана грешка и трябваше да отразява брейк-бол. Димитров обаче удари топката нечисто и я прати в аут с висока парабола, като условията определено не се нравеха на никого. Българинът се добра до още една възможност за пробив и тя беше вече реализирана след търпеливо проведено разиграване от Григор и грешка на съперника - 5:3.

Гришо сбърка два пъти за 0-30, но после се реваншира с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал. Отново българинът се стремеше просто да праща дълбоки топки и да чака грешка на противника, което доведе до 30-30. Форхенд в аут по диагонала обаче донесе точка за пробив на съперника, но Димитров го отрази с невърнат сервис. Григор си осигури първия сетбол, но не можа да го реализира, защото Бергс заложи успешно на ретур-мрежа. Белгиецът сгреши форхенд и се стигна до втори сетбол и вече го превърна в спечелване на първата част - 6:3.

По подобие на предишния си мач, Гришо направи забележителна серия от спечелени геймове - седем в сегашния случай, защото направи ранен пробив в третия сет и впоследствие дръпна с 2:0 в резултата. Срещу Марошан вчера българинът беше осъществил девет последователни гейма, включващи и "геврек" в първия сет. Само че дъждът отново се намеси решително и прекъсна мача за четвърти път при 2:1 в полза на Димитров срещу Бергс, а паузата вероятно щеше да е по-дълга, защото кортът моментално беше покрит. Логично с напредването на нощта и влошаващите се условия всички мачове на откритите кортове бяха отложени за утре.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26