Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видове гъбички може да станат опасни за хората заради глобалното затопляне

Снимка: Архив

Гъбичките по света вероятно стават по-смъртоносни и устойчиви заради затоплящия се климат, сочи ново изследване. По-високите температури може да предизвикат мутации, които да причинят по-агресивен растеж или резистентност към съществуващите лекарства.

В рамките на изследване на гъбични инфекции в 96 китайски болници учените са открили в двама пациенти гъбички (Rhodosporidiobolus fluvialis), които преди не са установявани в хора. Откритият патоген е бил резистентен към два от най-често използваните медикаменти за лечение на гъбични инфекции, а след излагането му на високи температури бързо развил резистентност и към трети вид антибиотик - Амфотерицин Б. Така инфекцията на практика е станала нелечима със съществуващите към момента лекарствени средства.

Откритието „подкрепя идеята, че глобалното затопляне може да допринесе за еволюцията на този гъбичен патоген или на други нови гъбични патогени“, посочва Линки Уонг, микробиолог към Китайската академия на науките и един от авторите на изследването, публикувано тази седмица в раздела за микробиология на научното издание „Нейчър“.

Гъбичките причиняват по-малко болести при хората в сравнение с бактериите и вирусите по две причини. Едната е, че човешката имунна система се справя отлично с тях, а другата е, че като цяло те не се развиват добре при високата телесна температура на бозайниците. През последните няколко десетилетия обаче гъбичните инфекции станаха по-разпространени, защото повече хора живеят с отслабена имунна система в резултат на епидемията на ХИВ, както и на лекарства, които потиска имунната система, обяснява изданието „Сайънс“.

Освен това няколко изцяло нови гъбични инфекции са били открити при хората през последните няколко години, като някои от тях вече са били резистентни на лекарства, разказва Асия Гуса, микробиолог към Университета „Дюк“. „Това е доста изненадващо и малко плашещо“, допълва тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на..

обновено на 16.06.24 в 05:19

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните..

публикувано на 28.04.24 в 05:23
Андреа Амон

Антимикробна резистентност и недостиг на медицински специалисти - основни предизвикателства в Европа

Антимикробната резистентност спрямо антибиотици и недостигът на медицински специалисти са двете основни предизвикателства, за които трябва да се работи сериозно в Европа. Това каза в интервю за БНР директорът на Европейския център за профилактика и..

публикувано на 01.12.23 в 10:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35