Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

Бойко Борисов и Румен Радев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

В 09.00 часа започнаха консултациите на президента с представители на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов направиха кратък анализ на ниската избирателна активност на проведените на 9-и юни избори.

Правителство може да бъде съставено само с първия мандат – на ГЕРБ-СДС - това заяви лидерът на парламентарната група Бойко Борисов на започналите политически консултации при президента. Той добави, че на практика няма как да се състави правителство, поне за момента.

Държавният глава Румен Радев поздрави първата политическа сила за изборния резултат, но напомни на ГЕРБ-СДС, че носят основната отговорност за формиране на парламентарно мнозинство и за съставяне на правителство. Те ще получат от президента и първия мандат за формиране на кабинет след края на консултациите със седемте формации в 50-тото народно събрание.

Радев поиска да чуе мнението на ГЕРБ за ниската избирателна активност на 9-ти юни:

"Какъв ще е ходът на преговорите с другите парламентарно представени партии и как оценявате възможностите за създаване на устойчиво правителство? А и вие, като основен мандатоносител, как виждате основните приоритети на това правителство в тази наистина нелека политическа обстановка?".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че ниската избирателна активност притеснява всички партии, но след поредните избори усещането за пренасищане и състезание между формациите е стигнало своя връх. Борисов каза, че на практика няма как да се състави правителство, защото всички партии се държат "все едно предстоят избори, а не как да се състави правителство".

Единствено в първи мандат може да бъде формиран кабинет, беше категоричен Борисов. 

Той каза, че най-голямата парламентарна група ще положи усилия, за да бъде сформиран кабинет с първия мандат. Но след изявленията вчера на представителите на "Има такъв народ", че с първия и с втория мандат не би могло да се състави правителство и условието, което поставят те - да бъде подкрепен техен експертен кабинет, ако евентуално президента им връчи третия мандат, Борисов каза, че това всъщност предопределя отиването на нови избори.

"Аз не виждам нещо да може да се случи освен с първия мандат. Няма как да се случи във втория, няма как да се случи вътре. Нито е логично, нито е правилно нито можем и ние да го обясним на нашите избиратели. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН, които казаха, че правителство с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването на избори. Съжалявам, това е реалността. Как можеше да се получи по добре? Изборите са минали, да си мислите за четиригодишно управление, да се направят компромиси - и от нас, и от всички останали, за да се сглоби едно правителство. Само чувам заклинания и само чувам 'кой колко е велик' ", каза Борисов.

"На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а друг да ни представлява и да поема пасивите. Не може предпоследният и последният да казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат", подчерта Борисов. "Вчера ИТН чухме какво каза и това предопределя отиването ни на избори", посочи лидерът на ГЕРБ.

 
По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31
Нико Тупарев

Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение. Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник. Това, което стана ясно още в съдебната зала, че Нико Тупарев и неговият съдружник..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от Община Сливен.  Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход.  Общо 12 общини са предвидени..

публикувано на 28.06.24 в 16:27

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията..

публикувано на 28.06.24 в 16:21

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер – след 17.00 часа. Проектът предвижда премахване на съоръжението в средната му част, в зоната на жп линиите. След това ще бъде изградена нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Повдигането се налага, за да могат скоростните влакове да преминават безпроблемно по..

публикувано на 28.06.24 в 16:10
Американски военен дрон

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море, които увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство, заявиха от министерството на отбраната в Москва, предаде Франс прес. Военният министър Андрей Белоусов е поискал от армията предложения за мерки за отговор на провокациите. В..

публикувано на 28.06.24 в 16:07