Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанците от "Заслужава си" дадоха 6 месеца срок за промяна на конституцията на РС Македония

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

"Договорът за добросъседство няма да се промени, защото не е двустранен"

| Интервю
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат.

Така журналистът и балканист Райна Асенова коментира пред БНР одобрения от парламента на РСМ състав на кабинет. 

"Изказването му доказа, че е последователен привърженик на политиката на Груевски", допълни Асенова. И припомни: 

"Никола Груевски, премиер 2006 – 2016 г., наложи Християн Мицкоски, който е привърженик на неговата политика. Миналата година бившият премиер избяга в Будапеща заради заведените дела срещу него. Написа, че неговото правителство много искало страната му да няма пречки за приемане в ЕС, но не е постигнало това в договора за приятелство и добросъседство с България. Груевски тогава беше против приемането на общата ни история. И от този договор произтичат наличните проблеми. Не би било изненада, ако Груевски се върне, тъй като Гордана Силяновска може да го помилва". 

Балканистката е категорична, че промени в договорите няма да има и това е напомняно на Скопие от Гърция, България и европейските институции. 

"На управляващите в РС Македония е напомнено от Матю Нимиц, че новото правителство трябва да насочи 20% от енергията към отворените въпроси с България и към нормализиране на влошените отношения с Гърция. И новата власт без много изявления да помисли каква ще е политиката на това управление по отношение на Гърция и другите съседи".

На базата на изказванията на Мицкоски Райна Асенова, смята, че ВМРО-ДПМН лесно може да загуби подкрепата на извоювания си успех на изборите. И според нея изводът е, че управляващите в РС Македония са заявили евроинтеграцията на думи, но нямат намерение да се предприемат действия за постигането на тази цел. 

"Какво ще кажат албанците от "Заслужава си"? В предизборната кампания заявиха, че няма да участват в кабинет, който не се ангажира с европейската интеграция и бяха поставили срок от 6 месеца за промяна на конституцията. Вписването на българите в конституцията е задължително за евроинтерграцията на РС Македония. То е записано във френското предложение за решаване на спора. Това не е двустранен договор, а на целия ЕС и трудно могат да се внесат промени", коментира Райна Асенова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нико Тупарев

Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение. Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник. Това, което стана ясно още в съдебната зала, че Нико Тупарев и неговият съдружник..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. Общо 12 общини са предвидени за..

публикувано на 28.06.24 в 16:27

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията..

публикувано на 28.06.24 в 16:21

Откриват традиционния Празник на черешата в Кюстендил

С голяма сладоледена изненада с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на площад "Велбъжд" в Кюстендил, започва Празникът на черешата, който ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие в града, който готви изложба с авангардни сортове череши.  Ще участват..

публикувано на 28.06.24 в 16:18

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер – след 17.00 часа. Проектът предвижда премахване на съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите. След това ще бъде изградена нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Повдигането се налага, за да могат скоростните влакове да преминават безпроблемно по трасето...

публикувано на 28.06.24 в 16:10
Американски военен дрон

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море, които увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство, заявиха от министерството на отбраната в Москва, предаде Франс прес. Военният министър Андрей Белоусов е поискал от армията предложения за мерки за отговор на провокациите. В..

публикувано на 28.06.24 в 16:07