Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интелектуалци, лявоцентристките партии и граждани са против идеята летище "Малпенса" в Милано да носи името на бившия премиер Силвио Берлускони.

След като предложението на управата на област Ломбардия бе одобрено от Националния орган за гражданска авиация "ЕНАК" (ENAC) и от транспортния министър Матео Салвини за това летище "Малпенса" в Милано да бъде кръстено на Силвио Берлускони, на интернет платформи се организираха петиции това да не се случи. Несъгласие вече са изразили над 30 000 души. 

Най-много са от организацията "Млади демократи от Ломбардия". Te изтъкват: "Летище "Малпенса" е вратата на Ломбардия към света, кръстопът за милиони пътници и стотици националности и е италианска гордост. Тя не може да бъде кръстена на такава противоречива личност като Берлускони". "Въпреки че той бе ключова фигура в италианската политика в продължение на десетилетия – се казва в другa петиция. Мнозина са убедени, че действията му са били неясни, за да му създадат правни проблеми и присъди". 

Предлага се летище "Малпенса" да носи името на известни личности от Ломбардия с голям културен и международен принос за Италия като писателя Алесандро Манцони, учения Енрико Ферми, балерината Карла Фрачи или първата италианка летец Розина Ферарио.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силивио Берлускони

Берлускони е отново хоспитализиран в болница в Милано

Бившият премиер на Италия и лидер на партията "Форца Италия" Силвио Берлускони, е приет отново в болница "Сан Рафаеле" в Милано. Причината за тази поредна хоспитализация е аномалия в стойностите констатирани в рутинните изследвания, съобщиха от..

публикувано на 09.06.23 в 23:05
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, почина на 86-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Според италианските медии той е починал в болница "Сан Рафаеле" в Милано...

публикувано на 12.06.23 в 11:57
Папа Бенедикт XVI се среща със Силвио Берлускони в частната си библиотека във Ватикана, архив, 6 юни 2008 г.

Държавно погребение за Силвио Берлускони и национален траур в Италия на 14 юни

Италия организира държавно погребение за бившия си премиер Силвио Берлускони, който почина на 86-годишна възраст. Погребението ще бъде в сряда в Миланската катедрала. Берлускони -  лидер и основател на коалиционната в настоящото правителство партия..

публикувано на 12.06.23 в 18:45

Кръщават стадион на Силвио Берлускони

Градската управа на Монца предложи стадионът на едноименния футболен клуб да носи името на починалия в понеделник бивш футболен деятел и премиер Силвио Берлускони. Това съобщава Скай Спортс, цитиран от БТА. "Неговото име ще бъде свързвано завинаги с..

публикувано на 13.06.23 в 09:48
Силвио Берлускони

Днес е погребението на Берлускони, в Италия е ден на национален траур

Днес е погребението на четирикратния бивш премиер на Италия - Силвио Берлускони. По този повод в Италия днес е обявен национален траур. Берлускони почина в понеделник в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано след заболяване от левкемия.  Погребението..

публикувано на 14.06.23 в 07:43

Италия каза последно сбогом на Силвио Берлускони

Италия каза последно „сбогом“ на своя бивш четирикратен премиер Силвио Берлускони. Погребението с държавни почести в присъствието на президента на страната Серджо Матарела, на правителството, в което партията на Берлускони „Форца Италия“ е..

публикувано на 14.06.23 в 18:19
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков: Нов човек на Пеевски в МВР или честни избори?

Основният въпрос, стоящ пред Димитър Главчев е, дали за шеф на МВР ще бъде назначен нов човек на Делян Пеевски или ще има честни предсрочни избори. Това коментира във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като по-рано днес досегашният..

публикувано на 22.08.24 в 14:41
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Смяната на Калин Стоянов е предопределена, остава му да съхрани достойнството си

Смяната на Калин Стоянов е предопределена , изказа мнение пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.  "Не знам кой му дава съвети да се държи по този начин, но този, който го съветва, не му мисли доброто. В този момент на него..

публикувано на 22.08.24 в 14:33
Костадин Костадинов

"Възраждане": Важно е дали приближен на К.Стоянов или на Д.Пеевски ще оглави МВР

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че решаващо за новото служебно правителство е дали приближен на Калин Стоянов или на Делян Пеевски ще оглави МВР: "Защото видяхме през последните 10 дни безпрецедентни политически протести в..

публикувано на 22.08.24 в 14:18

С тържествен ритуал и гражданско поклонение отбелязаха 147 години от освобождението на Ловеч

С тържествен военен ритуал и гражданско поклонение в Ловеч беше отбелязана  147-годишнина от Освобождението на града. В знак на признателност към героите, дали живота си за Освобождението на града и в памет на избитите ловчанлии, в църквата..

публикувано на 22.08.24 в 14:08
Атанас Зафиров

БСП няма да участва в разговори за "домовата книга" в този парламент

Ръководството на БСП обяви, че Калин Стоянов не може да бъде вътрешен министър. След заседание на Изпълнителното бюро на партията временният лидер на социалистите Атанас Зафиров коментира, че партията подкрепя действията на президента Румен Радев и..

публикувано на 22.08.24 в 14:06
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Времето на Пеевски в българската политика приключва

Животът на Делян Пеевски в политиката на България и конкретно в ДПС приключи. ДПС ще се яви на изборите с автентичното Движение на Ахмед Доган, който се връща в оперативната политика. Това заяви независимият депутат, избран от листата на..

публикувано на 22.08.24 в 13:57
Бионсе

Бионсе заплаши Тръмп със съд за неправомерно използване на нейна песен

Музикалната легенда Бионсе заплаши президентската кампания на Доналд Тръмп със съдебни действия, след като бившият президент публикува видеоклип, в който излиза от самолет, като използва емблематичната ѝ песен Freedom без нейното съгласие. Песента..

публикувано на 22.08.24 в 13:42