Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Снимка: Български антарктически институт

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън".

Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят Земята и се конкурират с естествени процеси, които са съществували милиарди години. Промяната в продължителността на денонощието се равнява на милисекунди. Това обаче е достатъчно, за да доведе до проблеми с интернет трафика, финансовите трансакции, както и навигацията с джи пи ес, защото всички те зависят от прецизно отчитане на времето.

Продължителността на земното денонощие постепенно се е увеличавало милиарди години наред заради гравитационното притегляне, което упражнява Луната върху океаните и сушата на Земята. Топенето на ледниците в региона на Антарктика и Гренландия заради причиненото от човека глобално затопляне обаче води до преразпределяне на водата в световните океани, като повече от нея вече се намира в района на екватора. Това забавя въртенето на планетата.

"Виждаме влиянието ни като хора върху цялата земна система, не само на местно ниво като повишаване на температурите, но и наистина на фундаментално равнище как Земята се движи в космоса и се върти", обяснява професор Бенедикт Соджа от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих. "Заради въглеродните емисии сме го постигнали за само 100 или 200 години", подчертава изследователят и определя откритието като поразително.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Светът върви към "войни за храна" на фона на геополитиката и изменението на климата

Светът се е насочил към "войни за храна", тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат страните към конфликти заради намаляващите доставки, предупреди един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam..

публикувано на 26.06.24 в 09:18
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова..

публикувано на 24.06.24 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище София опроверга информация в социалните мрежи за разпродажба на забравен багаж

Летище София опроверга информация, разпространена в социалните мрежи, за разпродажба на забравен багаж. На официалната си Фейсбук страница от летището заявяват, че това е фалшива информация, която цели източване на лични данни и финансови..

публикувано на 22.08.24 в 17:01
воден режим

Още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим, са Велковци, Кметчета, Мичковци и..

публикувано на 22.08.24 в 16:33
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това..

публикувано на 22.08.24 в 16:10

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци...

публикувано на 22.08.24 в 16:09

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти . Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона...

публикувано на 22.08.24 в 16:04

Малко над 5000 зрелостници се явиха на поправителната матура

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по БЕЛ. На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400...

публикувано на 22.08.24 в 16:02

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни..

публикувано на 22.08.24 в 15:46