Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на пожара се превърна в пустиня, каза той

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Общинският съвет отпусна 20 хил. лв. за храна на животните на най-пострадалите животновъди в общината

| Интервю
Снимка: МЗХ

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място. 

Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград. 

Той увери, че няма риск за хората и населените места. "Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и широколистна растителност. Този район се превърна в пустиня", отбеляза Еленков в интервю за предаването "Преди всички".
Той напомни, че пожарът в района на село Студена започна от петък. Заради силния вятър и горещото време пожарът се разрасна в периметър от около 10 км. фронт, след това тръгна към село Левка. 

"Разстоянието между двете села е около 16 км. Пожарът за около 3 часа стигна от едното село до другото. След това се разрасна към Равна гора, Мустрак, тръгна в посока Щит и Михалич вчера, близо до турската граница".

На място има 17-18 екипа на пожарната, включиха се и хеликоптери, доброволно формирование също, изтъкна Еленков и каза:

"Следим обстановката. Днес нещата са леко подобрени".

Днес Общинският съвет отпусна 20 хил. лв. за закупуване на храна за животните на най-пострадалите животновъди на територията на общината в следствие на пожарите. Всички общински съветници гласуваха единодушно, каза председателят на Общинския съвет. По думите му ще бъде създадена и комисия, която да следи за правилното и прозрачно разпределение на храната. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Георги Еленков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29