Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

Снимка: Даниела Костадинова

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.

С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха почит пред паметта на жертвите. 

Възпоменателната церемония започна с едноминутно мълчание.

"Времето не лекува, болката остава" каза Една Прайс – майката на загиналия Елиор Прайс:

"През всички тези години това, което ние отправяме като послание на тази церемония - заедно да се изправим срещу ужаса на тероризма. Това е, което трябва да направим". 

А времето лекува ли?

"Времето не лекува всички рани. Ние продължаваме да си спомняме нашите деца, но времето не лекува", каза Една Прайс.

Тъжното събитие, което отбелязваме днес, трябва да помним и да се научим да противодействаме и да не позволяваме това да се случи никога повече, заяви израелският посланик у нас Н. пр. Йоси Леви Сфари.

Той припомни, че на същата дата преди 30 години отново при терористичен акт в Аржентина са загинали 85 израелски граждани:

"На този ден терористите искаха да отпразнуват предишната атака, извършена в Аржентина точно преди 30 години на днешния ден - 18 юли 1994 година, при която 85 невинни бяха убити при атентат срещу сградата на еврейската общност Буенос Айрес".

Възпоменателната церемония премина при засилени мерки за сигурност.

Снимки -  Даниела Костадинова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неизвестни хора са влезли с взлом в Генералното консулство на България в Дубай

Неизвестни хора са влезли с взлом в Генералното консулство на България в Дубай, Обединените арабски емирства. Инцидентът е станал в извънработно време, съобщават от Министерството на външните работи. Ведомството е било информирано незабавно за инцидента и е дало разрешение компетентните местни служби да извършат съответните следствени..

публикувано на 02.09.24 в 13:58

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор. При преследването няма пострадали, в колата е имало още един мъж. Работата по изясняване на случая продължава. Случаят е от ромския квартал "Изток" в града. През нощта е получен сигнал в областната дирекция, че непълнолетно момче, 15-годишен, управлява автомобил..

публикувано на 02.09.24 в 13:53

Симеон Дянков: По 4 – 5 млн. лв. на ден България плаща за покриване на външния дълг

Нужно беше да се вземе този дълг и поне още един път до края на годината България ще се вземе сериозен дълг. Това беше заложено в бюджета за взимане около 11 млрд. лв., а нищо не беше взето. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю пред БНР. "Асен Василев не искаше да го взема дълга и го остави на служебното..

публикувано на 02.09.24 в 13:21
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Всяко служебно правителство започва да се превръща в сериозен риск за държавата

Дойде ли служебно правителство, дефицитът започва да се изпуска от контрол , заяви пред БНР Мартин Димитров - депутат от ПП-ДБ. Според него в този смисъл всяко служебно правителство започва да се превръща в сериозен риск за държавата .  От "Да, България" предлагат да се подпише ново коалиционно споразумение, в което ясно да се определят..

публикувано на 02.09.24 в 13:20

В област Тесалия посрещат с протести Мицотакис заради неизплатени обезщетения за наводненията

Жителите на област Тесалия протестират срещу липсата на политика по възстановяване на района след наводненията миналата година.  Днес посрещат премиера на Гърция с протести. С блокада от трактори и затворени магазини посрещат в град Лариса премиера Кириакос Мицотакис, който днес е на посещение в района. Хората са недоволни от обещанията за..

публикувано на 02.09.24 в 13:18
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с кметове, излъчени от партията

Водещи кметове от ГЕРБ ще бъдат предложени за водачи на листи

Все още няма яснота как ЦИК ще реши проблема със започването на регистрацията на партиите за предстоящите предсрочни избори. Тя трябваше да започне тази сутрин, но стартът беше отложен заради противоречията между двете крила в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски. И двете групи се появиха пред ЦИК и пожелаха да се регистрират за вота...

публикувано на 02.09.24 в 13:13

През септември ще бъде пуснато движението под моста на булевард "България“ в София

През месец септември ще бъде пуснато движението под моста на булевард "България“, увери зам.-кметът на София Иван Василев. Междуведомствена работна група ще решава бъдещето на съоръжението, което сега ще бъде подпряно аварийно:  "Ясно е, че съоръжението е собственост на държавата, но когато държавата отсъства, Столична община е тук, грижи се за хората и..

публикувано на 02.09.24 в 12:58