Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия победи Германия за бронза

Снимка: БТА

Баскетболистите на Сърбия победиха световния шампион Германия с 93:83 (30:21, 16:17, 26:25, 21:20) в зала "Берси" в двубоя за третото място в олимпийския турнир при мъжете в Париж и спечелиха бронзовите медали. Технически делегат на срещата бе българката Сандра Велчева-Хънт. Финалът на надпреварата при мъжете между САЩ, чийто тим преследва пети пореден трофей от Олимпийски игри и Франция предстои тази вечер от 22:30 часа.

Сърбите, които бяха близо до победата над САЩ на полуфиналите, завоюваха трети олимпийски медал в баскетбола в историята си след среброто от Атланта 1996 и Рио 2016. Водени от най-полезния играч в НБА Никола Йокич сръбските национали доминираха през целия мач срещу Германия, повторение на финала на Световното първенство от 2023 година, откъсвайки се с 9 точки аванс след първите 10 минути.

На почивката преднината на Сърбия бе 46:38. В средата на третата четвърт разликата достигна 19 точки, но преди последния период германците пак скъсиха дистанцията под 10 точки, намалявайки до 63:72. До края на срещата Сърбия поддържаше аванса си и заслужено ликува с бронзовите отличия.

Никола Йокич и Василие Мицич реализираха по 19 точки за успеха на сръбския тим. Йокич добави 12 борби и 11 асистенции, за да запише едва петият "трипъл-дабъл" в историята на Олимпийските игри. Богдан Богданович допринесе с 16 точки, 2 борби и 3 асистенции.

За Германия най-резултатен бе Франц Вагнер, който завърши с 18 точки, 9 борби и 4 асистенции. Мориц Вагнер вкара 16 точки и 4 борби, а Денис Шрьодер отбеляза 13 точки, 4 борби и 6 асистенции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Иванов - президент на БФС

Георги Иванов: Глобите, които наложи ДК, не са рекет

„Глобите за  общо 16 600 лева, които наложи Дисциплинарната комисия на  Българският футболен съюз на Левски и на  ЦСКА след дербито миналата седмица, не са рекет. Правилата са за всички и трябва да се спазват“, това коментира във Велико Търново президентът на БФС Георги Иванов. В старата столица той откри тренировъчно игрище, за което БФС през..

публикувано на 24.10.24 в 14:38
Бианка Кук

150 таекуондисти от 6 държави със заявка за тренировъчния лагер на звездата Бианка Кук

Над 150 състезатели от 6 държави - България, Великобритания, Германия, Швеция, Румъния и Гърция са подали заявка за участие в лагера с трикратната световна шампионка по олимпийско таекуондо Бианка Кук. Кампът, който ще се проведе от 8 до 10 ноември в залата по хандбал в Националната спортна академия „Васил Левски“, се организира от таекуондо клуб..

публикувано на 24.10.24 в 14:16

Славия - Локомотив (София) пряко по "Хоризонт"

Отборът на Славия приема Локомотив (София) в столичното дерби от 13-ия кръг на Първа футболна лига. Главен съдия ще бъде Владимир Вълков. Мачът ще се проведе на стадион Александър Шаламанов в столицата от 15 часа и  ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР.

публикувано на 24.10.24 в 08:26
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Лудогорец е подготвен и ще търси победата срещу Андерлехт

Лудогорец е подготвен и иска да спечели срещу Андерлехт в срещата от футболния турнир Лига Европа в Белгия, заяви старши треньорът Игор Йовичевич на пресконференцията преди мача.  Той добави, че мачът ще бъде тежък и че на разградчани ще им липсва халфът Якуб Пьотровски.  "Имахме малко време да се подготвим за този мач, но изгледахме много видеа,..

публикувано на 24.10.24 в 06:25
Рафиня отбеляза хеттрик за Барселона

Барселона разгроми Байерн (Мюнхен) с хеттрик на Рафиня

Нападателят Рафиня отбеляза хеттрик, а испанският футболен клуб Барселона влезе в топ 10 на Шампионската лига след изразителна победа с 4:1 като домакин срещу германския Байерн Мюнхен. Каталунците са именно десети в класирането, след като загубиха първия си мач срещу Монако с 1:2, но след това разгромиха с 5:0 швейцарския Йънг Бойс.  Барса е..

публикувано на 24.10.24 в 00:20
Новак Джокович

Джокович се извини на феновете, че няма да играе в Париж

Сръбският тенисист Новак Джокович потвърди чрез своя профил в Инстаграм, че се оттегля от турнира от сериите "Мастърс" в Париж.  "За съжаление, няма да играя в Париж тази година. Извинявам се на тези, които се надяваха да ме видят там. Имам много спомени, свързани с този турнир със седемте ми титли и се надявам да се върна следващата..

публикувано на 23.10.24 в 22:11
Аамод Килде ще пропусне целия сезон в алпийските ски

Аамод Килде ще пропусне целия сезон в алпийските ски

Норвежката звезда Александър Аамод Килде ще пропусне сезона в световната купа по ски-алпийски дисциплини и световното първенство в началото на следващата година в Заалбах, съобщава агенция ДПА. Той претърпя операция в рамото след тежко падане във Венген, Швейцария, през месец януари и е получил инфекция през юли, което е довело до допълнителни..

публикувано на 23.10.24 в 22:08