Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори затварят пътя Бургас – Варна на 27 август в знак на протест?

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

| Интервю
Снимка: Архив

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна. Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще бъде решено дали да не бъде отложен протестът. Недоволството е заради високите цени на тока.

Сметките са баснословни, подчерта той и даде пример:

"Предния месец хотел, който управлявам, имаше 10 хил. лв. сметка. Този месец платих 35 хил. Имам колеги, които плащат 180 хил. сметка. Това е непосилно".

По думите му по-скъпият ток е след 19 часа, като цената му варира. "Някой точи тези сметки и пари", смята Налбантов и обяви, че преди дни е взел кредит, за да си плати тока.

Относно компенсациите на сметките за ток той обяви, че става евроскептик:

"Не може така да си играе ЕК. Не може за всичко да питаме непрекъснато и да страдаме".

Готови сме на всичко, декларира Налбантов и заяви, че повече не могат да търпят тези "подигравки".

За летния туристически сезон Веселин Налбантов отчете, че за Слънчев бряг е бил малко по-добър от миналогодишния. Заради инфлацията и увеличените заплати обаче печалба няма да има, изтъкна той.

Налбантов сигнализира и за друг проблем – работници от Непал, Шри Ланка и Индия получават шенгенски визи, идват у нас да поработят за малко, след което бягат на Запад.  

Цялото интервю на Людмила Железова с Веселин Налбантов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмил Илиев: Партийната система в този вид няма да оцелее дълго

" 8 или 9 формации в този парламент – аз виждам едно разбушувано море, което не мога да си представя, че ще има нещо, което да го успокои ". Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Чух някои версии, че предстои голяма подялба на постовете в съдебната власт, в държавните регулатори. Не мога да си представя, че това може да се..

публикувано на 27.10.24 в 23:56

Щефан Майстер: Москва използва всичко, което може да разклати Германия

"Който проявява разбиране към Путин, проявява разбиране и към Хитлер." Думите са на руския писател в изгнание Дмитрий Глуховски в наскорошно интервю за германска телевизия. "Putin-Versteher", т.е. "разбиращи Путин", вече е трайно навлязло понятие в Германия. Отнася се до онези политици, които по примера на бившия канцлер социалдемократ Герхард..

публикувано на 26.10.24 в 12:53

Двама западни експерти за хоризонтите пред БРИКС

Без значителни резултати приключи срещата на БРИКС в Казан, където Русия като ротационен председател на блока, основан от нея заедно с Бразилия, Индия и Китай, се надяваше да демонстрира единство, алтернатива и най-вече превъзходство над западния модел. Блокът се стреми да привлече все повече държави, като в началото на годината се разшири с..

публикувано на 26.10.24 в 10:43

Най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи - изчислителни

Изчислителни са най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи. Това посочи като проблем председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева.  Според нея секционните комисии грешат при попълването на точка 4б в протокола, която е за недействителните бюлетини и от там не им излизат контролите...

публикувано на 26.10.24 в 08:25

50+ - новият сребърен капитал на Европа

"Платформата "Млади таланти 50+" е за тези, които вярваме, че за възможностите за ново начало или за успешно професионално развитие, са важни опитът и желанието за работа . 50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него , който подкрепяме с обучения, предложения, условия съобразени с опита, нуждите и хоризонта на..

публикувано на 25.10.24 в 11:51

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички.  Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и..

публикувано на 25.10.24 в 11:09
Проф. Христо Пимпирев

Започва тренировъчният лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция

От днес до 27 октомври в Ахелой ще се проведе тренировъчен лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев . Ще бъдат представени 8 нови научни и няколко артистични проекта. Тази година в експедицията, която трябва да тръгне през декември, ще вземат участие и учени от Гърция, Черна гора,..

публикувано на 25.10.24 в 09:51